IFC-modellen controleren met Solibri

Solibri Inside

Locatie

Solibri Inside

Venster > Paletten > Web paletten

Solibri® Inside is geïnstalleerd als een web palet in Vectorworks uitbreidingsmodules. Dit cloud-gebaseerde gereedschap helpt je met het opsporen en corrigeren van veel voorkomende BIM-fouten in verband met tussenruimte, bruikbaarheid, toegankelijkheid en informatieniveau. De kwaliteit van het model controleren tijdens de ontwerpfase van een project vermindert het risico op extra kosten, vertragingen en herstellingen.

Om Solibri Inside te stellen:

Selecteer het commando om het Solibri Inside palet te openen.

Of selecteer Extra > Toont of verbergt het Solibri Inside palet (Design Suite of Architectuur werkomgevingen).

Klik op Login rechts bovenaan in het palet. Registreer, login, en specificeer of je het gratis of premium plan wilt gebruiken.

Je kan de standaard controles aangeboden door Solibri gebruiken zonder wijzigingen, indien gewenst. In dat geval is het niet nodig om in te loggen en te registreren.

Om een IFC-model te controleren met Solibri Inside:

Met het Vectorworks bestand open, selecteer je een van beide commando's om het Solibri Inside palet te openen.

Als je de beschikbare controles wilt nakijken of wijzigen, log in en selecteer Solibri Inside Editor van het menu links bovenaan in het palet. Een browservenster wordt geopend en toont de huidige instellingen voor controles, regels en doelen. De beschikbare opties zijn afhankelijk van welk plan je geselecteerd heeft; wijzig de instellingen als nodig.

Vanuit het web palet menu, selecteer Controles, en selecteer vervolgens de controle die uitgevoerd moet worden.

Het dialoogvenster ‘Exporteer IFC-project’ wordt geopend; exporteer de meest recente versie van het model (zie IFC-projecten exporteren). Wanneer de export voltooid is, wordt de controle automatisch estart.

Wanneer de controle voltooid is, wordt een bericht getoond op het palet, samen met informatie over de nodige correcties. Om problemen te corrigeren, selecteer een of meer problemen en doe dan een van de volgende zaken:

Klik Selecteer in model om objecten in het model te selecteren en deze onmiddellijk te corrigeren.

Klik Creëer probleem om het BCF-beheer palet te openen; de problemen worden als onderwerpen toegevoegd aan een BCF-bestand, dat je kan opslaan en later gebruiken om correcties te maken.

Selecteer bijkomende controles, indien gewenst. Voor elke volgende controle, specificeer of je het laatst geëxporteerde IFC-model wilt gebruiken of je een nieuw model wilt exporteren.

Wanneer je klaar bent, exporteer je het Vectorworks model naar IFC-formaat voor oplevering.

Solibri Direct

Commando

Locatie

Solibri Direct

Extra

Solibri Office heeft geavanceerde mogelijkheden voor gegevensvalidatie en modelcontrole, die meestal worden gebruikt tijdens de coördinatiefase van een BIM-project om de kwaliteit van het model en de gegevens te waarborgen. Als je Solibri Office geïnstalleerd heeft, kan je een bidirectionele live verbinding tussen Vectorworks en Solibri Office tot stand brengen, om het controleproces te versnellen. De modelweergaven blijven in sync in beide applicaties, zo kan je snel fouten opsporen en corrigeren, en de correcties verifiëren.

Om een IFC-model te controleren met Solibri Office:

Exporteer het bestand naar IFC-formaat.

Zorg dat het Vectorworks-bestand geopend is en selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Solibri Direct’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Description

Solibri installatie(s)

Zoek

Met deze knop zoek je naar alle geïnstalleerde versies van Solibri Office; de gevonden versies verschijnen in de lijst Locaties.

Bladeren

Indien niet alle beschikbare Solibro Office-versies met de zoekfunctie werden gevonden, kan je met de knop Bladeren manueel versies selecteren om in de lijst Locaties op te nemen.

Locaties

Selecteer uit deze lijst de versie waarmee je een verbinding wilt opzetten.

Als je pas een nieuwe versie installeerde, klik dan op Zoek of Bladeren om deze aan de lijst te te voegen.

Verbinding

Verbind

Klik op deze knop om de geselecteerde Solibri Office-versie in de lijst Locaties op te starten en de verbinding te voltooien. Wanneer je nu een bestand bewaart, zal de opgezette verbinding samen met het bestand worden opgeslagen.

Verbreek

Hiermee verbreek je de verbinding tussen Vectorworks en Solibri Office

Instellingen

Met deze knop open je het dialoogvenster ‘Instellingen’. Hier kan je de verbinding tussen de programma’s instellen (als ze nog niet verbonden zijn). Geef de Poort op voor het communicatie-eindpunt, Gebruik https of http voor communcatie en klik op Test.

Wanneer je op Test klikt, zendt Vectorworks GET/ping, GET/about en GET/status verzoeken naar Solibri. De reactie verschijnt in de tabel om aan te geven dat de verbinding is opgezet.

Interactie

Selecteer de gebieden van interactie. Deze selectie kan je op eender welk moment wijzigingen zonder dat je de verbinding met Solibri Office moet verbreken en vernieuwen.

Wijzigingen aan aanzicht

Wijzigingen aan het aanzicht en/of de projectie in Vectorworks worden onmiddellijk naar Solibri Office verzonden om de modelweergave te synchroniseren. Als deze optie niet is ingeschakeld, wordt het model in Solibri Office geladen met het standaard aanzicht en de standaard camera-instellingen van Solibri in plaats van die van Vectorworks.

Wijzigingen aan objecten

Wanneer je een object bewerkt of verwijdert in Vectorworks wordt er automatisch een gedeeltelijke update van het model naar Solibri Office verzonden om het object daar bij te werken.

Wijzigingen aan selectie

Wanneer je een object in Vectorworks selecteert, wordt hetzelfde object automatisch ook in Solibri Office geselecteerd. Wanneer je meerdere objecten in Vectorworks selecteert, wordt alleen het eerste geselecteerde object als geselecteerd weergegeven in Solibri Office; de volledige selectie wordt in Solibri’s Selection Basket opgenomen.

Wanneer je een object in Solibri Office selecteert, wordt het automatisch geselecteerd en getoond in Vectorworks. Wanneer je Solibri’s Selection Basket beperkt tot één object wordt dit object geselecteerd in Vectorworks zonder dat daarbij de zichtbaarheden van klassen en lagen van het Vectorworksmodel worden aangepast.

Selecteer de Solibri Office installatie die je wilt gebruiken en klik op Verbind.. Solibri Office wordt geopend met het IFC-model opgeladen.

Controleer het model in Solibri Office.

Navigeer naar en bewerk de objecten als nodig in eht Vectorworks model; beide modellen tonen de wijzigingen.

Wanneer je klaar bent, exporteer je het Vectorworks model naar IFC-formaat voor oplevering.

IFC-projecten exporteren

Het BCF-beheer palet