Design SuiteEen samengesteld materiaal definiëren

Samengestelde materialen, zoals geïsoleerd regelwerk of gewapend beton, worden gecreëerd door bestaande enkelvoudige materialen te combineren. De afzonderlijke materialen worden in de tekening samen weergegeven, maar hun productgegevens en classificaties blijven gescheiden voor hoeveelheden- en kostprijsberekening.

Samengestelde materialen kunnen niet in een ander samengesteld materiaal worden geïntegreerd.

Om een samengestelde materiaal-hulpbron te creëren:

Controleer of de enkelvoudige materialen die je nodig hebt om het samengestelde materiaal te maken, beschikbaar zijn.

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Klik in het Hulpbronnenbeheer op de knop Nieuwe hulpbron, selecteer Materiaal en klik op Creëer.

Of: selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Materialen’ als type hulpbron en klik op de knop Nieuw materiaal.

Om een nieuw materiaal te creëren op basis van een bestaand materiaal, klik je in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op het bestaande materiaal. Selecteer vervolgens Dupliceer in het contextmenu. Geef de nieuwe hulpbron een naam en sla deze op in het actieve bestand. Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe hulpbron en selecteer het commando Bewerk in het contextmenu.

Het dialoogvenster ‘Definieer materiaal’ of ‘Bewerk materiaal’ wordt geopend.

Voer een naam, omschrijving, merk (indien van toepassing) en verwijzing (indien van toepassing) in voor het materiaal.

De naam, omschrijving en het type (enkelvoudig of samengesteld) worden weergegeven wanneer je de cursor op een materiaal in het Hulpbronnenbeheer plaatst. De omschrijving omvat doorgaans informatie zoals algemene toepassingen van het materiaal, de samenstelling ervan, afmetingen (indien relevant), enzovoort.

Duid aan dat het materiaal Samengesteld is.

De optie Materiaal is enkelvoudig/samengesteld staat alleen in het dialoogvenster ‘Definieer materiaal’ omdat je het materiaaltype alleen op voorhand kunt instellen.

Selecteer een enkelvoudig materiaal in de Hulpbronnenkiezer en klik op Voeg toe >.

Het materiaal wordt toegevoegd aan de lijst voor het samengestelde materiaal.

Als je een enkelvoudig materiaal uit het samengestelde materiaal wilt verwijderen, selecteer je het in de lijst en klik je op < Verwijder.

Bepaal het percentage van het geselecteerde materiaal binnen het samengestelde materiaal. Elk enkelvoudig materiaal in een samengesteld materiaal kan worden ingesteld op 1-100%; het totaal hoeft geen 100% te bedragen.

In rekenbladen en rapporten zal voor een samengesteld materiaal altijd het hele volume en de hele oppervlakte worden gegeven, zonder onderverdeling voor de enkelvoudige materialen waaruit het bestaat.

Om aan te geven welke kenmerken van enkelvoudige materialen in de tekening moeten worden weergegeven, plaats je naast het gewenste materiaal een vinkje in de kolom Toon.

Als je het materiaal wilt bewaren voor toekomstig gebruik, bewaar je het zoals beschreven in Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren.

Materialen creëren

Een enkelvoudig materiaal definiëren

Concept: Materiaal hulpbronnen

Materialen gebruiken

Materialen bewerken