Design SuiteMaterialen bewerken

Net als bij andere Vectorworks-hulpbronnen is het niet aangeraden om materialen rechtstreeks in de Vectorworksbibliotheek te bewerken omdat jouw aanpassingen verloren zullen gaan wanneer deze bibliotheek wordt bijgewerkt. Je kan wel een materiaal in een bestand bewerken en het vervolgens opslaan in een Gebruikers- of Werkgroepbibliotheek voor toekomstig gebruik (zie Hulpbronnen gebruiken in je tekening en Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren). Om een nieuw materiaal te baseren op een reeds bestaand materiaal in het bestand, dupliceer je het originele materiaal en bewerk je de kopie.

Wanneer je een materiaal bewerkt, nemen alle componenten/objecten in het bestand die dat materiaal gebruiken, automatisch de aanpassingen over. Dit geldt ook voor samengestelde materialen wanneer je een enkelvoudig materiaal bewerkt dat binnen een samengestelde materiaal wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: het enkelvoudige materiaal mortel vind je terug in verschillende samengestelde materialen zoals bakstenen en betonblokken met voeg. Indien je de mortel bewerkt, dan wordt automatisch elk samengesteld materiaal dat mortel bevat, bijgewerkt.

Om een materiaal-hulpbron te bewerken:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Om een enkelvoudig materiaal te bewerken: Klik in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op een hulpbron in het actieve bestand en selecteer Bewerk in het contextmenu. Bewerk de parameters van het materiaal zoals beschreven in Een enkelvoudig materiaal definiëren.

Deze werkwijze is van toepassing op enkelvoudige materialen die apart worden gebruikt of op enkelvoudige materialen die deel uitmaken van een samengesteld materiaal. Zie de werkwijze hieronder als je een enkelvoudig materiaal wilt bewerken dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt, maar waarvan slechts een deel moet veranderen.

Om een samengesteld materiaal te bewerken: Klik in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op een hulpbron in het actieve bestand en selecteer Bewerk in het contextmenu. Bewerk de elementen van het materiaal zoals beschreven in Een samengesteld materiaal definiëren.

Alle andere materiaal-hulpbronnen en componenten/objecten in het bestand die het bewerkte materiaal gebruiken, worden automatisch bijgewerkt.

Concept: Materiaal hulpbronnen

Materialen gebruiken

Materialen creëren