Objecten uitlijnen en verdelen

Sneltoets

Lijn uit/Verdeel

Bewerk > Lijn uit

Contextmenu

Ctrl+= (Windows)

Cmd+= (Mac)

Met het commando Lijn uit/Verdeel kan je meerdere objecten uitlijnen of over een gegeven bereik verdelen op basis van de verticale en horizontale assen die over het scherm lopen.

Om objecten uit te lijnen/te verdelen:

Selecteer de objecten die je wilt uitlijnen/verdelen.

Selecteer het commando.

Je kan ook rechtsklikken op het object dat je als referentie wilt gebruiken. Het referentieobject behoudt zijn plaats; de andere geselecteerde objecten worden ten opzichte van dit object uitgelijnd. Selecteer het commando Lijn uit/Verdeel in het contextmenu. De meest gebruikte Lijn uit/Verdeel-commando’s vind je ook terug door met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde objecten te klikken. In het contextmenu selecteer je vervolgens het gewenste commando onder Lijn uit/Verdeel.

Het dialoogvenster ‘Lijn uit/Verdeel’ wordt geopend.

Selecteer de criteria voor de uitlijning/verdeling. Objecten worden enkel langs de horizontale en verticale assen verplaatst.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Lijn uit

Vink deze optie aan om de elementen horizontaal of verticaal uit te lijnen.

Verdeel

Vink deze optie aan om de elementen horizontaal of verticaal te verdelen.

Horizontaal

Links

Kies deze optie om de objecten links uit te lijnen of te verdelen.

Centreer

Kies deze optie om het middelpunt van de objecten verticaal uit te lijnen of te verdelen.

Invoegpunt

Kies deze optie om de invoegpunten van de geselecteerde parametrische objecten en/of symbolen uit te lijnen of te verdelen langs de gekozen as.

Objecten zonder invoegpunt worden uitgelijnd op basis van hun geometrische middelpunt.

Rechts

Kies deze optie om de objecten rechts uit te lijnen of te verdelen.

Gelijke tussenruimte

Verdeel de objecten zo dat de tussenruimte tussen de linker- en rechterzijde van aanliggende objecten overal gelijk is.

Verticaal

Bovenaan

Kies deze optie om de bovenkant van de objecten uit te lijnen of te verdelen.

Middelpunt

Kies deze optie om het middelpunt van de objecten verticaal uit te lijnen of te verdelen.

Invoegpunt

Kies deze optie om de invoegpunten van de geselecteerde parametrische objecten en/of symbolen uit te lijnen of te verdelen langs de gekozen as.

Objecten zonder invoegpunt worden uitgelijnd op basis van hun geometrische middelpunt.

Bodem

Kies deze optie om de en onderkant van de objecten uit te lijnen of te verdelen.

Gelijke tussenruimte

Verdeel de objecten zo dat de tussenruimte tussen de boven- en onderkant van aanliggende objecten overal gelijk is.

De geselecteerde objecten worden uitgelijnd/verdeeld.

Loci en vergrendelde objecten zijn speciale objecten die anders reageren wanneer betrokken bij een uitlijning/verdeling.

Als een van de geselecteerde objecten een locus is, worden alle objecten ten opzichte van deze locus uitgelijnd. Als de selectie meerdere loci bevat, worden deze loci uitgelijnd/verdeeld zoals gewone objecten.

Vergrendelde objecten kunnen niet verplaatst worden met dit commando. Alle andere geselecteerde objecten worden ten opzichte van de vergrendelde objecten uitgelijnd/verdeeld.

Objecten uitlijnen en verdelen in 3D

Objecten uitlijnen met grid

Aanduidingslijnen uitlijnen en verdelen