Objecten uitlijnen en verdelen in 3D

Sneltoets

Lijn uit/Verdeel 3D

Bewerk > Lijn uit

Ctrl+Shift+= (Windows)

Cmd+Shift+= (Mac)

Je kan objecten ten opzichte van elkaar in de 3D-ruimte uitlijnen en/of verdelen. Je hebt de keuze om de geselecteerde 3D-objecten volgens het actieve ontwerplaagvlak of het werkvlak uit te lijnen/te verdelen.

Selecteer minstens twee objecten alvorens het commando Lijn uit/Verdeel 3D uit te voeren. Het uitlijnen of verdelen gebeurt op basis van de X-, Y- en Z-assen van het actieve ontwerplaagvlak of de X’-, Y’ en Z’-assen van het werkvlak.

Hou rekening met de volgende punten bij het gebruiken van dit commando:

3D-loci en vergrendelde objecten zijn speciale objecten die anders reageren wanneer betrokken bij een uitlijning/verdeling.

Als een van de geselecteerde objecten een 3D-locus is, worden alle objecten ten opzichte van deze locus uitgelijnd. Als de selectie meerdere loci bevat, worden deze loci uitgelijnd/verdeeld zoals gewone objecten.

Vergrendelde objecten kunnen niet verplaatst worden met dit commando. Alle andere geselecteerde objecten worden ten opzichte van de vergrendelde objecten uitgelijnd/verdeeld.

2D-objecten worden niet in rekening genomen bij het commando Lijn uit/Verdeel 3D.

Om objecten uit te lijnen/te verdelen in 3D:

Selecteer de objecten die je wilt uitlijnen/verdelen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Lijn uit/Verdeel 3D’ wordt geopend. Selecteer de criteria voor de uitlijning/verdeling.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Volgens

Kies hier om de geselecteerde objecten volgens het actieve ontwerplaagvlak of volgens het werkvlak uit te lijnen/te verdelen.

Lijn uit/Verdeel

Vink de optie Lijn uit aan en bepaal volgens welke coördinaten je de objecten wilt uitlijnen, of vink de optie Verdeel aan om de objecten te verdelen.

Minimum

Kies deze optie om de geselecteerde objecten uit te lijnen/te verdelen volgens hun meest linkse coördinaat langs de gekozen as.

Middelpunt

Kies deze optie om de geselecteerde objecten uit te lijnen/te verdelen volgens hun middelpunt langs de gekozen as.

Invoegpunt

Kies deze optie om de invoegpunten van de geselecteerde parametrische objecten en/of symbolen uit te lijnen of te verdelen langs de gekozen as.

Objecten zonder invoegpunt worden uitgelijnd op basis van hun geometrische middelpunt.

Maximum

Kies deze optie om de geselecteerde objecten uit te lijnen/te verdelen volgens hun meest rechtse coördinaat langs de gekozen as.

Gelijke tussenruimte

Kies deze optie om de geselecteerde objecten met een gelijke tussenruime te verdelen volgens de gekozen as.

De geselecteerde objecten worden uitgelijnd/verdeeld.

Aligning and distributing objects in the screen plane

Objecten uitlijnen met grid