3D-planten van Laubwerk toevoegen

Gereedschappenset

Laubwerk plant

Visualisatie

Als je prachtige 3D-planten nodig hebt in je ontwerp, dan zijn de planten van Laubwerk GmbH beschikbaar. Deze realistische planten hebben een laag aantal polygonen dat de prestatie van de tekening niet beïnvloedt. Je kan verschillende planten, detailleringsniveaus en seizoensgebonden voorstellingen selecteren. Vectorworks Landschap bevat standaard veel verschillende planten; andere uitbreidingsmodules hebben minder gratis planten om uit te kiezen. Je kan bijkomende 3D-planten aankopen van laubwerk.com om je bibliotheek aan te vullen.

Om een Laubwerk-plant te plaatsen:

Activeer het gereedschap.

Klik op Laubwerk plant in de Methodebalk en selecteer een plant om in te voegen.

Het dialoogvenster ‘Laubwerk plantcatalogus’ wordt geopend en toont de beschikbare planten met een afbeelding en een omschrijving als je er met de muis over zweeft. Een silhouet van een mens wordt naast elke plant getoond als schaalreferentie.

In Filter op kan je de planten filteren op naam of beschrijving. Voer de zoektekst in voor de filter.

Selecteer een plant om in te voegen; klik op OK om de catalogus te sluiten. De geselecteerde plant wordt weergegeven in Laubwerk Plant in de methodebalk.

Selecteer de Variant en het Seizoen in de Methodebalk voor snelle plaatsing. Het algemene seizoen is bepaald in de voorkeuren, maar kan overschreven worden door een ander seizeon te selecteren.

Klik op de knop Voorkeuren om het dialoogvenster ‘Laubwerk Plant voorkeuren’ te openen en de standaardwaarden op te geven. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Na het invoegen van het object kan je de eigenschappen ervan wijzigen via het Infopalet..

Klik om de geselecteerde plant in te voegen in de tekening.

Je kan de plant ook naar de oppervlakte van een terreinmodel zenden (zie Objecten op het terreinoppervlak plaatsen).

Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Laubwerk plant

Selecteer Laubwerk plant

Opent de Laubwerk plantcatalogus om een andere plant te selecteren.

Botanische/Nederlandse naam

Toont de botanische en Nederlandse naam van de geselecteerde Plant.

Variant

Selecteer een variatie en leeftijd combinatie om de weergave van de geselecteerde plant aan te passen.

Gebruik de algemene seizoen instellingen

Gebruikt het seizoen gespecificeerd in de algemene instellingen; vink deze optie uit om de algemene instelling te overschrijven en een seizoen te selecteren.

Seizoen

Als je de algemene instelling overschrijft, selecteer een seizoen

Weergave

Gebruik de algemene weergave instellingen

Gebruikt de weergave gespecificeerd in de algemene instellingen; vink deze optie uit om de algemene instelling te overschrijven en selecteer de weergave

2D voorstelling

Selecteer de 2D weergave van de Plant.

Geen: Selecteer deze optie om individuele plantsymbolen weer te geven in 3D, zonder een 2D/Planaanzicht.

Vorm: Selecteer deze optie om de vorm van de kruin van de plant te tekenen in 2D/Plan aanzicht.

3D voorstelling

Selecteer de 3D weergave van de plant; een hoger detailleringsniveau kan een tragere prestatie veroorzaken.

Proxy: Selecteer deze optie om een 3D-model te creëren gebaseerd op de ruwe vorm van de plant.

Symbool: Selecteer deze optie om een vorm te creëren die altijd naar de kijker georiënteerd is, gebaseerd op de dwarsdoorsnede van de plant.

Gekruist symbool: Selecteer deze optie om de illusie van een vol object te creëren door twee dwarsdoorsnedes van de plant de plaatsen in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar.

Detail: Selecteer deze optie om een draadwerkobject van de plant te creëren met verschillende detailleringsniveaus.

Materiaal stijl

Selecteer de kleur en textuur van de plant voor haar eenvoudige (niet-gedetailleerde) voorstellingen.

Geen: Selecteer deze optie om een enkele kleur voor de plant te gebruiken.

Kleur: Selecteer deze optie om kleuren te gebruiken die overeenkomen met de geselecteerde plant en het seizoen.

Textuur: Selecteer deze optie om texturen te gebruiken die overeenkomen met de geselecteerde plant en het seizoen.

algemene instellingen

Laubwerk algemene instellingen

Hiermee open je het Laubwerk algemene instellingen dialoogvenster om de weergave- en seizoensinstellingen te bepalen voor alle Laubwerk planten waarvoor algemene opties geselecteerd zijn.

algemene Laubwerk plantparameters instellen

Bepaal algemene instellingen voor Laubwerk planten voor snelle plaatsing en wijziging van planten. Hiermee kan je de eerste weergave instellen van alle planten zodra ze gecreëerd worden en ook makkelijk en onmiddellijk hun weergave aanpassen indien nodig. Bijvoorbeeld, wijzig alle bestaande Laubwerk planten naar hun herfst-weergave in plaats van zomer.

Als je veel Laubwerk planten invoegt in je ontwerp, stel eerst de algemene 3D Voorstelling naar Proxy, en schakel dan om naar een hoger detailleringsniveau als het ontwerp bijna klaar is.

Om algemene Laubwerk plant-instellingen te bepalen:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Activeer het gereedschap en klik op de knop Voorkeuren in de Methodebalk. Selecteer het tabblad algemene instellingen in het Laubwerk instellingen dialoogvenster.

Selecteer een Laubwerk plant en klik vanuit het infopalet op Laubwerk algemene instellingen.

Selecteer het seizoen, 2D/3D voorstelling en materiaal stijl voor alle planten waarvoor algemene weergave- en/of seizoensinstellingen geselecteerd zijn.

Selecteer Gebruik de algemene seizoen instellingen en/of Gebruik de algemene weergave instellingen voor planten die de algemene parameters moeten gebruiken. Wanneer je de algemene instellingen verandert, veranderen alle planten met de algemene instelling.

Laubwerk planten gebruiken met het Plantgereedschap

Laubwerk planten kunnen geselecteerd worden als de 3D grafische weergave bij het invoegen van planten met het Plant gereeschap (Landschap vereist).  In de Plant voorkeuren, Plant instellingen of Bewerk plantstijl dialoogvenster, klik op de categorie Grafische opties en klik Laubwerk geometrie voor de 3D Weergave parameter.

Wanneer de Laubwerk plantcatalogus geopend is voor gebruik met het Plant gereedschap, kan je met de Instellingen parameters bovenaan de catalogus de plant variatie, het seizoen en de weergave instellingen specificeren, vergelijkbaar met hoe je een plant invoegt met het Laubwerk plant gereedschap. De 2D voorstelling komt echter altijd van het Plant gereedschap en niet van de Laubwerk instellingen.

Klik op Laubwerk algemene instellingen om de algemene parameters in te stellen of te wijzigen, zoals beschreven in de vorige sectie. De algemene 2D voorstelling instellingen kunnen niet veranderd worden met deze werkwijze.

Beeldobjecten creëren

Instellingen Plant: Categorie Aanduidingen