LandmarkBestaande bomen importeren uit een opmetingsbestand

Commando

Werkomgeving: Pad

Importeer opmetingsbestand bomen

Design Suite: AEC> Bestaande boom

Landschap: Landschap > Bestaande bomen

In Vectorworks Landschap kan je een opmetingsbestand voor bestaande bomen importeren en gebruiken om automatisch bestaande bomen in de tekening te creëren. Bovendien kan de nodige informatie, inclusief locatie, aan de bomen worden gekoppeld. Door de opmetingsgegevens te koppelen aan de parameters en recordvelden voor bestaande bomen, worden Vectorworksobjecten gecreëerd die samen met de geïmporteerde gegevens in het bestand worden ingevoegd. Na het aanbrengen van wijzigingen, kan je de gegevens uit een rapport voor bestaande bomen opnieuw exporteren als een tekstbestand.

Als je geografische coördinaten (of opmetingsgebieden) met breedtegraad/lengtegraad-informatie wilt importeren, moet je eerst de georeferentie voor het bestand instellen. Gebruik hiervoor een geschikt coördinatensysteem dat afgestemd is op de gegevens. Zie Georeferenties aan een document toevoegen.

Het is ook mogelijk om in plaats van bomen loci te creëren en aan deze objecten de nodige recordgegevens te koppelen. De loci kunnen daarna samen met de gekoppelde informatie geëxporteerd worden als een Shapefile.

Om bestaande bomen te importeren uit een opmetingsbestand:

Selecteer het commando.

Selecteer het te importeren bestand en klik op Openen.

Het dialoogvenster ‘Importeer opmetingsbestand’ wordt geopend. Bepaal hoe de opmetingsgegevens geïmporteerd moeten worden en hoe ze gekoppeld moeten worden aan de parameters voor bestaande bomen in het Vectorworksbestand. Je kan de instellingen bewaren om ze later opnieuw te gebruiken.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Instellingen

Zie Bewaarde instellingensets gebruiken om sets van bewaarde instellingen te creëren en te beheren.

Formaat opmetingsbestand

Selecteer het bestandsformaat van het geselecteerde opmetingsbestand.

Excel: xls- of xlsx-bestand; indien het rekenblad meerdere bladen bevat, wordt alleen het eerste blad geïmporteerd.

Tabgescheiden bestand: Bestand met tabs als scheidingsteken tussen de velden

Andere: Bestanden in eender welk formaat; geef het gewenste scheidingsteken op in het veld Ander scheidingsteken.

Opmetingsgegevens

Gegevens beginnen vanaf rij

Geef het nummer in van de eerste rij met opmetingsgegevens. (Hierdoor kan je informatie zoals auteur, titel enzovoort buiten beschouwing laten).

Eerste rij bevat kolomhoofden

Vink deze optie aan om de gegevens in het opgegeven rijnummer te negeren, bijvoorbeeld als deze rij kolomhoofden bevat die je niet wilt importeren. Als het bronbestand kolomhoofden bevat, worden deze hoofden herhaald voor elke rij van de Gegevenskolom in de omzettingsgegevens. Zijn er geen kolomhoofden, dan worden de rijen opeenvolgend genummerd.

Creëer een record op maat met de naam

Je kan op basis van de gegevens niet alleen de parameters voor bestaande bomen definiëren, maar ook een record creëren en dit koppelen aan de bestaande bomen of de 2D- of 3D-loci die gecreëerd worden. Indien je bestaande bomen creëert, kan dit handig zijn om de opmetingsgegevens bij de objecten te bewaren. Indien je loci creëert, kan je de opmetingsgegevens bij de loci bewaren.

Lijst voor gegevenskoppeling

Elke rij in de tabel komt overeen met een kolom in het opmetingsbestand voor bestaande bomen.

Gegevenskolom

Als het opmetingsbestand kolomhoofden bevat, worden deze omgevormd tot rijhoofden; zo niet worden de rijen opeenvolgend genummerd.

Veld

In deze kolom wordt voor elk item de gekoppelde parameter weergegeven.

Eenheden

Dit zijn de eenheden die gebruikt worden voor de import.

Als de geïmporteerde rijen tekst bevatten of waarden waarvoor geen eenheid nodig is, laat je de standaardoptie ‘Geen/Automatisch’ staan.

Bij gegevens die wel een eenheid nodig hebben, zorgt de optie ‘Geen/Automatisch’ ervoor dat de gegevens automatisch met de documenteenheiden geïmporteerd worden.

Als je gegevens wilt importeren met andere eenheden (verschillend van de documenteenheden), selecteer je de gewenste eenheid.

Voeg toe aan record

Indien bij het importeren een record op maat gecreëerd zal worden, plaats je een vinkje in de rijen waarvan je de gegevens wilt opnemen in het record op maat.

Geselecteerde parameter

Kies de parameter die je wilt koppelen aan het geselecteerd item uit de gegevenslijst.

Geselecteerde eenheid

Kies de eenheid waarmee je het geselecteerde item wilt importeren.

Instellingen voor import

Creëer bestaande bomen

Selecteer deze optie om op basis van de geïmporteerde gegevens bestaande bomen te creëren.

Creëer 2D-loci

Selecteer deze optie om op basis van de geïmporteerde gegevens 2D-loci te creëren (als het bestand later als een Shapefile geëxporteerd wordt, zal de Shapefile 2D-loci bevatten). Als je 2D-loci creëert, worden alleen X- en Y-coördinaten en eventuele recordgegevens op maat geïmporteerd. De overige waarden zijn niet inbegrepen, zelfs als de parameters gekoppeld zijn.

Creëer 3D-loci

Selecteer deze optie om op basis van de geïmporteerde gegevens 3D-loci te creëren (als het bestand later als een shapefile geëxporteerd wordt, zal de shapefile 3D-loci bevatten). Als je 3D-loci creëert, worden alleen X-,Y- en Z-coördinaten en eventuele recordgegevens op maat geïmporteerd. De overige waarden zijn niet inbegrepen zelfs als de parameters gekoppeld zijn.

Koppel elk item in de Gegevenskolom aan een parameter voor bestaande bomen door bij Geselecteerde parameter de gewenste parameter te selecteren. Selecteer specifieke eenheden voor gegevens waarvoor je niet de documenteenheden wilt gebruiken. Plaats een vinkje bij de gegevens die je wilt toevoegen aan een record op maat.

De gekoppelde parameters worden rechtstreeks door de geïmporteerde gegevens gedefinieerd, op voorwaarde dat de waarden compatibel zijn. Bijvoorbeeld: als de parameter Hoogte gekoppeld is, wordt de hoogte uit het opmetingsbestand overgenomen voor de parameter Hoogte van de bestaande boom. Als de parameter Gezondheid gekoppeld is en de waarde uit het opmetingsbestand overeenkomt met een van de standaard parameterwaarden (Uitstekend, Goed, Gemiddeld, Slecht) wordt de parameter dienovereenkomstig ingesteld. Indien de geïmporteerde waarde verschilt van de standaardwaarden, wordt de parameter Gezondheid ‘Op maat’ ingesteld.

Bij het importeren en omzetten van gegeorefereerde locatiegegevens naar coördinaten en breedtegraad/lengtegraad-gegevens herkent Vectorworks of een rij bestaat uit één of meerdere waarden of uit een reeks dubbele waarden.

Een X-coördinaat, Y-coördinaat, Z-coördinaat, lengtegraad of breedtegraad komt overeen met één waarde uit een rij van de opmetingsgegevens, en elke rij resulteert in één bestaande boom.

Eén paar coördinaten (tussen vierkante haken en gescheiden door een komma) resulteert in één bestaande boom (of locus); paren kunnen bestaan uit de combinatie XY-coördinaat, YX-coördinaat, breedtegraad/lengtegraad of lengtegraad/breedtegraad. Bijvoorbeeld: [10, 20]

Meerdere paren van coördinaten (waarbij de reeks tussen vierkante haken staat en de paren gescheiden zijn door komma’s) resulteren in een 2D-polygoon die een gegeorefereerd gebied van bestaande bomen voorstelt; paren kunnen bestaan uit de combinatie XY-coördinaat, YX-coördinaat, breedtegraad/lengtegraad of lengtegraad/breedtegraad. Elk gegevenspaar definieert de locatie van één hoekpunt van de polygoon. Bijvoorbeeld: [[10, 10], [10, 20], [20, 20]]

Gekoppelde parameters waarvoor geen gegevens gevonden worden, zullen gedefinieerd worden met de standaardwaarden van het gereedschap Bestaande boom.

Voor sommige parameters bestaan er geen equivalente opmetingswaarden; deze parameters zullen eveneens een standaardwaarde krijgen wanneer de bestaande boom gecreëerd wordt.

Bewaar eventueel de instellingen voor de gegevenskoppeling.

Klik op OK om het opmetingsbestand te importeren.

Bestaande bomen d.m.v. loci creëren

Bestaande bomen plaatsen

Workflow: Bestaande boom plaatsen