Renderen in de achtergrond

In sommige gevallen kunnen ontwerplagen, zichtvensters en renderzones gerenderd worden in de achtergrond zodat je verder kan werken. Voor het renderen in de achtergrond begint, zal Vectorworks eerst de geometrie van de tekening verwerken, zoals aangegeven in de Statusbalk. Als er meerdere zichtvensters zijn geselecteerd, wordt de geometrie van elk van deze vensters verwerkt voordat het renderen in de achtergrond begint. Gedurende deze tijd kan je geen handelingen uitvoeren, behalve de rendering annuleren.

Een rendering met verborgen achterliggende lijnen kan pas worden geannuleerd wanner de geometrie verwerkt is.

Zodra de geometrie is verwerkt, begint het renderproces in de achtergrond en kan je weer verder werken.

Er zijn meerdere manieren om het renderproces in de achtergrond te controleren:

Aan het geanimeerde icoon rechtsonder in het tekenvenster kan je zien of een renderproces in de wachtrij staat of lopende is. Dit icoon herinner je er aan, zelfs als je overschakelt naar een andere laag, dat er een rendering in de achtergrond bezig is. Zodra het renderproces in de achtergrond voltooid is, verdwijnt het icoon.

Een draadstructuur icoon (links) geeft aan dat de rendering in de wacht staat; een icoon met een geanimeerde roterende vulling (rechts) geeft aan dat de rendering lopende is.

Wanneer zichtvensters en render zones in de achtergrond gerenderd worden, wordt het icoon ook onderaan in de rechterhoek van elk zichtvenster of render zone weergegeven om de individuele status aan te tonen.

Het tabblad Zichtvensters van het Navigatiepalet (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) geeft informatie over de renderingstatus van elk zichtvenster. 

In de Statusbalk verschijnt de naam van elk presentatielaagzichtvenster terwijl het gerenderd wordt; Voor Renderworks rendermethodes, selecteer een zichtvenster met lopende rendering om een meer gedetailleerde status weer te geven.

Renderen in de achtergrond is beschikbaar in de volgende gevallen:

Ontwerplagen

Ontwerplagen in rendermethode Achterliggende lijnen verbergen of Achterliggende lijnen tonen beginnen in de achtergrond te renderen van zodra ze gecreëerd worden.

Zichtvensters en/of onbegrensde ontwerplaagzichtvensters (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) in rendermethode Achterliggende lijnen verbergen of Achterliggende lijnen tonen kunnen ook in de achtergrond gerenderd worden.

Ontwerplagen met een abonnement op een snedezichtvenster (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) of een begrensd zichtvenster kunnen niet in de achtergrond gerenderd worden.

Zichtvensters op presentatielagen

Wanneer je een verouderd zichtvenster bijwerkt (zie  Status van een zichtvenster en Zichtvensters bijwerken), wordt het zichtvenster gerenderd met de rendermethode en -instellingen bepaald voor de  Achtergrond Render, en eventueel Voorgrond Render, instellingen in het infopalet. Zichtvensters op presentatielagen kunnen in de achtergrond gerenderd worden als ze ingesteld zijn op een Renderworks, Achterliggende lijnen tonen of Achterliggende lijnen verbergen rendermethode. Wanneer een Achterliggende lijnen verbergen rendermethode gebruikt wordt, wordt een voorvertoning weergegeven tot de rendering voltooid is. Als Voorvertoning op volledig scherm is ingeschakeld voor Renderworks op maat instellingen of een Renderworksstijl, wordt een voorvertoning onmiddellijk op volledig scherm weergegeven in een zeer lage resolutie die langzaamaan verbetert tot de uiteindelijke resolutie.

Tijdens het renderen in de achtergrond zijn de zichtvensters die gerenderd worden, vergrendeld en is op het Infopalet alleen de knop Annuleer bijwerken beschikbaar; andere tekenacties zijn wel beschikbaar, zoals het overschakelen naar een andere laag, het bewerken van objecten, het toevoegen van aantekeningen en het wijzigen van de begrenzing van het zichtvenster. Als je bewerkingen uitvoert op een ontwerplaag die een zichtvenster beïnvloedt waarvan de rendering bezig is of in de wachtrij zit, zal het renderproces worden voortgezet, maar het zichtvenster zal bij te werken zijn wanneer de rendering is voltooid.

Als een zichtvenster een abonnement bevat op een snedevenster (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) of een bijgesneden zichtvenster, is renderen in de achtergrond niet mogelijk.

Render zones

Een renderzone gecreëerd met het Render zone gereedschap wordt met de instellingen van het gereedschap gerenderd wanneer het aangemaakt wordt; (zie Een geselecteerde zone renderen).

Render zones in een Renderworks, Achterliggende lijnen verbergen of Achterliggende lijnen tonen rendermethode kunnen in de achtergrond renderen. Renderingen met de methode Achterliggende lijnen tonen, Achterliggende lijnen verbergen beginnen in de achtergrond te renderen van zodra ze gecreëerd worden.

Tijdens het renderen in de achtergrond zijn de renderzones die gerenderd worden, vergrendeld en is op het Infopalet alleen de knop Annuleer bijwerken beschikbaar; andere tekenacties zijn wel beschikbaar, zoals het overschakelen naar een andere laag, het bewerken van objecten en zelfs het verplaatsen van renderzones naar een andere laag.

Een geselecteerde zone renderen

Zichtvensters bijwerken

Status van een zichtvenster

Het navigatiepalet

Renderworks rendermethodes

Concept: Renderen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.