Zonlicht toevoegen zonder heliodon

Locatie

Positie zon

Weergave

In vectorworks Standaard wordt zonlicht gecreëerd door parallelle stralen te projecteren vanuit een lichtbron.

In de Vectorworks-uitbreidingsmodules biedt het gereedschap Heliodon uitgebreide mogelijkheden (zie Zonnestudie).

Om de positie van de zon te bepalen:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Positie zon’ wordt geopend. Pas de instellingen voor de positie van de zon aan.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Locatie

Geef de lengte- en breedtegraad van de locatie op.

Tijdzone meridiaan

Geef de standaard meridiaan voor de tijdzone van de locatie. Eén uur verschil is 15° in lengtegraden.

Richting noordpijl

De tekening is standaard georiënteerd in de richting van het geografische Noorden (niet het magnetische Noorden); dit komt overeen met de bovenkant van de pagina. Hierdoor is er geen compensatie van richting nodig voor de juiste positie van de zon. Als de oriëntatie van de tekening is gewijzigd, kan je de positie van de zon corrigeren door de afwijking van het geografische Noorden op te geven. Zorg ervoor dat de Noordpijl overeenkomt met het geografische Noorden in de tekening.

Datum

Selecteer een maand voor het bepalen van de zonnestand.

Tijd

Geef de tijd op in uren en minuten voor het bepalen van de zonnestand.

Zomertijd

Klik deze optie aan wanneer de zomertijd van kracht is op de gekozen datum.

Resultaten

Op basis van de opgegeven instellingen wordt de horizontale positie van zon berekend met het zuiden op 0 graden, zonder afwijking van het geografische Noorden (Horizontaal), met het noorden op 0 graden, zonder afwijking van het geografische Noorden (Horizon t.o.v. Noorden), alsook het aantal graden boven de horizon (Verticaal) en de Zonnetijd (hierbij wordt rekening gehouden met de zomertijd, de lengtegraad van de locatie en tijdzone, en de kanteling en baan van de aarde).

Klik op OK en controleer de resultaten. Als er een lichtbron geselecteerd is op het moment dat je het commando Positie zon uitvoert, wordt de lichtinval aangepast volgens de nieuwe horizontale en verticale positie van de zon. Als er geen lichtbron op voorhand geselecteerd is, wordt een nieuwe lichtbron van het type Zon op de aangeklikte positie ingevoegd.

Door verschillende lichtbronnen met identieke parameters (behalve voor het tijdstip) in te voegen, kan je een schaduwanalyse van je model creëren.

Licht toevoegen

Schaduwanalyse zonder heliodon

Kleuren aanbrengen