Schaduwanalyse zonder heliodon

Een schaduwanalyse In Vectorworks Standaard kan helpen bepalen welke delen van de tekening minder zonlicht zullen ontvangen of tijdens een bepaald deel van het jaar in de schaduw vallen. Door verschillende lichtbronnen in te voegen die elk een verschillend tijdstip van de dag weergeven, creëer je een overlappende reeks schaduwen waaruit je kan afleiden hoelang een specifieke zone in de schaduw ligt in de loop van de dag.

In de Vectorworks-uitbreidingsmodules biedt het gereedschap Heliodon uitgebreide mogelijkheden (zie Zonnestudie). Om een schaduwanalyse uit te voeren, vink je de optie Zachte schaduwen in het Infopalet van het Heliodon-object uit.

Om een schaduwanalyse uit te voeren:

Voeg de objecten aan de tekening toe die een schaduw over het terrein werpen (bijvoorbeeld een huis).

Oriënteer de tekening naar het geografische Noorden. Als de tekening een andere oriëntatie heeft, kan je dit compenseren via de instellingen in het dialoogvenster ‘Positie zon’. Dit wordt beschreven in de volgende stap.

Voeg elk van de lichtbronnen toe via het commando Weergave > Positie zon. Een enkele lichtbron verschaf je slechts informatie voor één bepaald tijdstip op een dag; het gebruik van meerdere lichtbronnen ingesteld op verschillende tijdstippen, stel je in staat om een echte schaduwanalyse uit te voeren aan de hand van overlappende schaduwen.

Het dialoogvenster ‘Positie zon’ wordt geopend. Zie Zonlicht toevoegen zonder heliodon.

Geef dezelfde waarden op voor alle lichtbronnen die gecreëerd werden met dit commando, maar zorg dat ze een verschillend tijdstip van de dag weergeven. Creëer ten minste vier lichtbronnen: één voor de zonnestand in de ochtend, één voor de middag, één voor de namiddag en één voor de avond.

Controleer de eigenschappen van elke lichtbron in het Infopalet. Ga na of de optie Slagschaduw is aangevinkt en verminder de Lichtsterkte zodat de combinatie van de lichten niet te fel wordt.

Render de tekening met Renderworks snel, Renderworks op maat of Renderworks finaal of met een Renderworksstijl van het type Realistisch of Redshift by Maxon. Gebruik het gereedschap Render zone om een deel van de afbeelding te renderen voor presentatiedoeleinden.

Zie Een geselecteerde zone renderen voor meer informatie over het gereedschap Render zone.

Shadow_analysis.png

Licht toevoegen

Zonlicht toevoegen zonder heliodon

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.