Concept: Bladkaders

Het gebruik van bladkaders is handig voor zowel het weergeven als bijhouden van informatie in Vectorworkstekeningen. Naast de opmaak van het kader en titelblok, kan je met het gereedschap Bladkader essentiële informatie bijhouden over een project, individuele presentatielagen, het projecteam en (met een Vectorworks-uitbreidingsmodule) de revisie- en uitgavegeschiedenis. Records die gekoppeld zijn aan een bladkader, kan je aan je wensen aanpassen en bijwerken via het dialoogvenster ‘Instellingen bladkader’. Bovendien kan je recordvelden linken aan tekstblokken in het bladkader, zodat de hierin weergegeven tekst altijd overeenkomt met de huidige recordgegevens.

Het Bladkaderbeheer (beschikbaar in alle Vectorworks-uitbreidingsmodule) stelt je in staat om meerdere bladkaders tegelijk te beheren, inclusief bladkaders op lagen van externe bestanden; zie Bladkaderbeheer. Dit is een efficiënte manier om revisies en uitgaven die van toepassing zijn op meerdere lagen, toe te voegen of te bewerken, om rapporten over de revisie- en uitgavegeschiedenis van projecten op te stellen en om te controleren of alle bladkaders klaar zijn voor publicatie. Met de publiceerfunctie (zie Batch publishing) kan je bijvoorbeeld in één klik een volledige uitgave aan de publiceerlijst toevoegen.

Het gereedschap Bladkader en het bijbehorende instellingenvenster worden voor andere doeleinden gebruikt dan het Bladkaderbeheer, maar hun functies zijn wel complementair.

Met het gereedschap Bladkader en diens instellingenvenster kunt u:

een bladkaderstijl creëren/bewerken. Deze objectstijl kan dienen om identieke bladkaderobjecten in te voegen op afzonderlijke presentatielagen. Je kan een bladkaderstijl ook in een sjabloon zetten zodat het makkelijker is om in een bestand met veel lagen op elk blad een bladkader in te voegen.

bladkaders invoegen in de tekening.

de instellingen van een individueel bladkader bewerken.

de opmaak/grafische kenmerken van een bladkader bewerken.

projectgegevens voor het hele bestand wijzigen (dit kan ook via het Bladkaderbeheer).

de instellingen en de stijl van een individueel bladkader bewerken en/of een revisie/uitgave toevoegen.

de projectgegevens en gegevensvelden voor het hele bestand herschikken (dit kan ook via het Bladkaderbeheer).

Met het commando Beheer bladkaders kunt u:

meerdere lagen, inclusief lagen in externe bestanden, opgeven voor bewerking.

wijzigingen tegelijkertijd op meerdere aangeduide lagen toepassen (dit is mogelijk voor revisies, uitgaven en vele andere instellingen, maar niet voor alle bladkaderinstellingen).

Beheer de weergaveopties voor paginaformaat naam in de bladkader opmaak.

Workflow: Bladkaders instellen en beheren

Een bladkader creëren

Instellingen bladkader

Een bladkader bewerken

Kaders omzetten naar bladkaders

Publiceren