Een bladkader creëren

Gereedschappenset

Bladkader

Aanduidingen

Met het gereedschap Bladkader kan je zowel het kader en het titelblok opmaken, als de gegevens beheren voor het titelblok, revisies, uitgaven, enzovoort. Een overzicht van deze functies vind je in Concept: Bladkaders.

Je kan een van de kant-en-klare bladkaderstijlen gebruiken die tot je beschikking staan, of een bladkader op maat creëren door de instellingen aan te passen of de opmaak van het titelblok te bewerken (zie Een bladkader bewerken). Eventueel kan je daarna je eigen bladkader als een objectstijl bewaren om het later in andere bestanden te hergebruiken.

Door een objectstijl toe te kennen aan een bladkader kan je sommige instellingen toepassen op alle exemplaren in de tekening met diezelfde objectstijl, en andere instellingen voor elk exemplaar apart bepalen; zie Concept: Objectstijlen voor parametrische objecten. Nadat je een bladkaderstijl gecreëerd heeft, kan je deze selecteren in de Hulpbronnenkiezer via de Methodebalk en de dialoogvensters ‘Opmaak document’ en ‘Instellingen bladkader’.

Tenzij je bestand gecreëerd is op basis van een sjabloon met een bladkader, moet je manueel te werk gaan en moet een bladkader op elke pagina apart worden ingevoegd. Maar als je een gepaste bladkaderstijl gebruikt in combinatie met een effectief systeem voor het nummeren en benoemen van het project en de pagina’s, kan je ook bestanden met een groot aantal pagina’s zonder veel moeite voorzien van bladkaders. Zie Een bladkader op meerdere presentatielagen plaatsen om een bestaand bladkader op meerdere pagina’s te kopiëren.

Als je het gereedschap Bladkader selecteert, verschijnen volgende methodes in de Methodebalk.

Methode

Omschrijving

D.m.v. één klik

Gebruik deze methode om een bladkader te plaatsen zonder rotatie en met één enkele klik.

D.m.v. twee klikken

Gebruik deze methode om een bladkader te plaatsen door de rotatie te bepalen bij de tweede klik.

Eén pagina op papier

Met deze methode plaats je één bladkader rond het volledige afdrukgebied van de laag.

Meerdere pagina's op papier

Met deze methode kan je meerdere bladkaders op de laag invoegen: één op elke pagina in het afdrukgebied.

Stijl titelblok

Selecteer in de Hulpbronnenkiezer een bladkader om in te voegen. Dubbelklik op een hulpbron om deze te activeren.

Instellingen

Klik op deze knop om het Instellingenvenster te openen. Hier kan je een stijl selecteren, de standaardinstellingen voor het tekenformaat aanpassen (indien deze niet door de stijl worden bepaald) en bladkaders activeren.

Eén bladkader op een laag plaatsen

Meerdere bladkaders op één laag plaatsen

Een bladkader op meerdere presentatielagen plaatsen

Workflow: Bladkaders instellen en beheren

Instellingen bladkader