Modelleren met Subdivision

Met subdivision kan je op een gemakkelijke en intuïtieve manier willekeurige vormen creëren. Gebruik dit gereedschap om voorwerpen te ontwerpen of om een concept te verkennen. Na het creëren van een subdivision primitief (van nul af aan of door omzetting) kunt dit object modelleren met behulp van de verschillende methodes van het gereedschap Bewerk subdivision.

Click here voor een reeks videotips over dit onderwerp (internetverbinding vereist).

Subdivision-objecten creëren

Commando

Locatie

Creëer subdivision primitief

Model

Om een subdivision-object te creëren:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster 'Creëer subdivision primitief' wordt geopend.

OF: dubbelklik op het gereedschap Bewerk subdivision.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Subdivision primitieven

Selecteer hier de vorm van het object. Het gekozen type wordt weergegeven in de voorvertoning.

Grootte

Vul een waarde in voor de grootte (voor alle vormen behalve Torus en Ring).

Buitenstraal

Vul een waarde in voor de buitenstraal (voor Torus en Ring).

Binnenstraal

Vul een waarde in voor de binnenstraat (voor Torus en Ring).

Segmenten op de buitenstraal

Bepaal uit hoeveel segmenten de buitenstraal bestaat (voor Torus en Ring). Geef een getal groter dan 2 op.

Segmenten op de binnenstraal

Bepaal voor een Torus uit hoeveel segmenten de binnenstraal bestaat. Geef een getal groter dan 2 op.

Segmentering subdivision

Selecteer de segmenteringsgraad voor het vermeerderen van het aantal subdivision-onderdelen per kooivlak. Dit bepaalt de modelleersnelheid alsook de exportkwaliteit. Deze instelling kan je nadien nog aanpassen via het Infopalet.

Bij een segmenteringsgraad van 0 wordt één subdivision-onderdeel per kooivlak gecreëerd, net als bij een 3D-polygoon. Een waarde van 1 resulteert in vier subdivision-onderdelen per kooivlak, 2 in 16, 3 in 64, 4 in 256 en 5 in 1024.

Positie middelpunt

Vul de X-, Y- en Z-waarde in van het punt waarop je het object wilt plaatsen.

Centreer op volgende muisklik

Vink deze optie aan om het object te centreren op de volgende muisklik in de tekening.

Schakel de gewenste opties in. Als je de optie Centreer op volgende muisklik had aangevinkt, klik dan in de tekening om het object te plaatsen.

Het subdivision primitief kan nu bewerkt worden met het gereedschap Bewerk subdivision.

Ook de meeste andere gereedschappen en commando's om volumes te bewerken kunnen gebruikt worden om subdivision-objecten aan te passen.

Niet-geschikte gereedschappen voor bewerken subdivision-objecten:

Rand afschuinen

Vervormen

Afleiden

Rand afronden

Extrudeer

Wand

Oppervlakken schuintrekken

Bestaande objecten omzetten in subdivision-objecten

Subdivision-objecten bewerken

3D-modelleren