Architect or LandmarkHet oppervlak van een terreinmodel modelleren

Er zijn verschillende manieren om het oppervlak van een terreinmodel aan te passen. De topografische hoogtelijnen van een terreinmodel kunnen worden bewerkt zoals beschreven in De hoogtelijnen van een terreinmodel bewerken. Het oppervlak van het terreinmodel kan je bewerken door er terreinbewerkingsobjecten aan toe te voegen; zie Concept: Terreinmodelbewerking. Wil je het terreinoppervlak echter rechtstreeks manipuleren in 3D, dan kan je hiervoor verschillende modelleergereedschappen gebruiken.

De modelleergereedschappen stellen je in staat om punten op het huidige of toekomstige terreinoppervlak omhoog of omlaag te trekken. Hierbij kan je bepalen in welke mate de omliggende controlepunten mee worden beïnvloed. Daarnaast kan je met de modelleergereedschappen ook geulen en bermen creëren en controlepunten toevoegen. Deze gereedschappen vind je terug in het palet Oppervlak modelleren. Dit palet is alleen toegankelijk wanneer de bewerkmodus voor het huidige of toekomstige terreinoppervlak is ingeschakeld.

Bewerk geen delen van het oppervlak waar een terreinbewerkingsobject is toegepast. Als je dit doet, zullen je aanpassingen verloren gaan zodra je de bewerkmodus verlaat; dit komt doordat het effect van een bewerkingsobject voorrang heeft op aanpassingen die je rechtstreeks op het oppervlak maakt.

Als er zowel aan het huidige als aan het toekomstige terreinmodel aanpassingen moeten gebeuren, bewerk dan eerst het oppervlak van het huidige terreinmodel. Als je dit niet doet en je bewerkt het toekomstige terreinmodel eerst, dan kan het zijn dat je aanpassingen per ongeluk worden gewijzigd of teniet worden gedaan wanneer je nadien op dezelfde plaats aanpassingen maakt op het huidige terreinmodel.

Bewerkmodus voor het terreinoppervlak

Het oppervlak <a id="CSH_1385"></a>van het terreinmodel modelleren

Een controlepunt aan het terreinoppervlak toevoegen

Een geul of berm op het terreinoppervlak<a id="CSH_1387"></a> creëren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.