Design SuiteZonneanimaties creëren

Een zonneanimatie toont de manier waarop de zon over een model beweegt en er schaduwen op werpt, terwijl de positie van de zon wijzigt. Hieruit wordt duidelijk welke invloed de zon heeft op een bepaald model of terrein op een welbepaald tijdstip. De animatie kan worden ingesteld om de zon te laten bewegen rond het model, of om het model te roteren rond de Heliodon.

Zonneanimaties kunnen interactief werken en je aanpassingen onmiddellijk in de tekening doorvoeren. Om wijzigingen interactief te bekijken verander je de schuifregelaars en render je in Draadstructuur of Shaded. Het is ook mogelijk om een zonneanimatie te exporteren als een Quicktime-film.

Afhankelijk van de weergave in het document kan je meerdere zaken bestuderen. Rendering met Shaded (met of zonder schaduwen) levert doorgaans goede resultaten op.

Instellingen

Omschrijving zonneanimatie

Draadstructuur, 2D/Plan

Terwijl je de tijdsinstelling aanpast, draait de zonrichting (witte pijlen) in het Heliodonsymbool overeenkomstig. De positie van de zon wordt ook getoond als een lichte stip in het kleurverloop. Ook de tekst in het label wijzigt, zodat je telkens het juiste tijdstip ziet.

Shaded-rendering (zonder Schaduw), 2D/Plan of 3D-aanzicht

Bekijk hoe de zonnestralen over het model glijden in de loop van het jaar of de dag. Geleidelijk aan worden andere delen van het model verlicht door de zon.

Shaded-rendering met schaduwen (optie Schaduw aangevinkt), 2D/Planaanzicht of 3D-aanzicht

Terwijl je de zon over de scene laat bewegen, kan je de schaduwen op en om het model zien, alsook die delen van het model die zonlicht ontvangen.

Animatie van Aanzicht (gecentreerd op middelpunt werkvlak, vanuit zon) of Aanzicht (gecentreerd op middelpunt heliodon, vanuit zon)

Deze opties laten je toe het model te observeren alsof de toeschouwer zich op de zon zou bevinden. Alle delen die vanuit dit punt zichtbaar zijn, worden belicht, terwijl alle onzichtbare delen in de schaduw vallen (zodoende hoef je de optie Schaduw niet aan te vinken). Afhankelijk van de gekozen optie zal het model rond het middelpunt van het ontwerplaagvlak of rond het middelpunt van de heliodon roteren. Roteren rond de heliodon kan vooral handig zijn wanneer het model zich niet in het midden van de pagina bevindt of wanneer je een specifiek deel van het model wilt bestuderen. Plaats de heliodon bijvoorbeeld langs een zonnewering, zoom in en laat het model vervolgens rond de heliodon roteren.

Interactieve zonneanimaties creëren

Zonneanimaties exporteren

Zonnestudie

Een heliodon plaatsen

Schaduwhoeken berekenen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.