Design SuiteZonneanimaties exporteren

Gereedschappenset

Heliodon

Visualisatiepalet

De effecten die je bekomt met de interactieve weergave van de zonneanimatie, kan je eveneens exporteren als een videobestand.

Om een zonneanimatie te exporteren:

Plaats ten minste één Heliodon in de tekening (zie Een heliodon plaatsen).

Kies het gewenste zicht en de gewenste rendermethode.

Selecteer de Heliodon en klik in het Infopalet op Zonneanimatie. Je kan ook dubbelklikken op de Heliodon.

Het dialoogvenster ‘Zonneanimatie’ wordt geopend.

Klik op het tabblad ‘Interactief’ en stel hier de datum en het tijdstip in naar wens.

Klik op het tabblad Exporteer animatie. Kies welk element je wilt animeren en stel de exportparameters in. De animatie kan een dag- of een jaarverloop weergeven, gebaseerd op de ingestelde tijd of datum.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Animatie van

Bepaal hier of je de zon rond het model, of het model rond de zon wilt laten roteren.

Heliodon (2D/Plan)

De zon wordt geanimeerd en draait rond het model.

Aanzicht (gecentreerd op middelpunt werkvlak, vanuit zon)

Je bekijkt de rotatie van het model vanuit de positie van de zon, die een deel van het model verlicht zoals in werkelijkheid het geval zou zijn; hierbij wordt verondersteld dat het model zich op het middelpunt van het ontwerplaagvlak bevindt en rond zijn as draait.

Aanzicht (gecentreerd op middelpunt heliodon, vanuit zon)

Je bekijkt de rotatie van het model rond de heliodon vanuit de positie van de zon; de zichtbare delen van het model zijn de delen waar het zonlicht op valt. Deze methode is vooral handig wanneer je een specifiek deel van een groter model wilt bekijken of wanneer het model zicht niet in het midden van het ontwerplaagvlak bevindt. Plaats de heldion op de gewenste locatie.

Interactief/Exporteer animatie

Deze tabbladen bieden de mogelijkheid om de animatie interactief te bekijken of te exporteren als een animatiebestand.

Daganimatie

Vink deze optie aan om een animatie voor één dag te creëren; bepaal vervolgens begin, einde en tijdsinterval van de animatie.

Jaaranimatie

Vink deze optie aan om een animatie voor één jaar te creëren; bepaal vervolgens begin, einde en tijdsinterval van de animatie.

Begin

Stel in op welk tijdstip of in welke maand de animatie begint.

Einde

Stel in op welk tijdstip of in welk maand de animatie eindigt.

Tijdsinterval

Selecteer het tijdsinterval per beeld. Hoe kleiner het interval tussen twee beelden, hoe meer beelden en hoe vloeiender de animatie; hou er wel rekening mee dat dit de animatie langer maakt.

Toon tijd

Vink deze optie aan om de tijd in de animatie weer te geven; bepaal in dit venster ook de lettergrootte. De positie van de tijdsnotatie kan je aanduiden in de volgende stap van het exportproces.

Toon maand en dag

Vink deze optie aan om de datum in de animatie weer te geven; bepaal in dit venster ook de lettergrootte. De positie van de tijdsnotatie kan je aanduiden in de volgende stap van het exportproces.

Duurtijd en aantal beelden

Hier wordt de lengte van de animatie berekend bij 15 beelden per seconde (bld/s), samen met het aantal beelden dat voor de animatie gecreëerd zal worden.

Klik op OK. Als je hebt opgegeven om de tijd of datum in de animatie te tonen, zal je gevraagd worden om de positie voor de tijdsaanduiding d.m.v. een muisklik te bepalen.

Het dialoogvenster ‘Video-instellingen’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Description

Instellingen

Beelden per seconde

Stel het aantal beelden in per seconde (fps: frames per second).

30 fps geeft over het algemeen een vlotte animatie.

Kwaliteit

Selecteer de gewenste kwaliteit van het filmbestand. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het resulterende bestand.

De optie Hoogste (beste kwaliteit) is geschikt voor verdere videobewerking.

Rendering via

Selecteer of de film op je lokale computer gerenderd moet worden of via Vectorworks Cloud Services. Rendering via Cloud services is enkel beschikbaar als een voordeel van Vectorworks Service Select.

Afhankelijk van de complexiteit van het model en de geselecteerde video-instellingen, kan de rendering op de lokale computer Vectorworks gedurende enige tijd opeisen en je verhinderen verder te ontwerpen. Door te renderen via Vectorworks Cloud Services ben je zeker dat je onmiddellijk verder kunt werken.

Beeldgrootte

Selecteer de grootte van de animatie (breedte x hoogte in pixels). Wanneer het dialoogvenster ‘Creëer animatie’ geopend is, verschijnt er een kader in stippellijn dat de rand van de bijsnijding aangeeft. Alleen het gebied binnen het kader zal zichtbaar zijn in de film.

Als de geselecteerde beeldgrootte dezelfde breedte-hoogteverhouding heeft als de resolutie van de tekenzone, zal het kader worden uitgelijnd op de tekenzone en zal er niets worden weggesneden. Als de geselecteerde beeldgrootte verschilt van de resolutie van de tekenzone, zal het filmkader worden bijgesneden.

Recht

Selecteer deze optie om een standaard beeldgrootte te kiezen uit de keuzelijst.

Op maat

Selecteer deze optie om een beeldgrootte op maat te bepalen. Geef voor de breedte en hoogte een waarde op tussen 240 en 4069 pixels.

Scherm

Selecteer deze optie om de beeldgrootte uit te lijnen op de huidige tekenzone.

Klik op OK.

Het dialoogvenster ‘Selecteer locatie videobestand’ wordt geopend.

Selecteer de locatie waar je de animatie wilt opslaan. De bestandsnaam bevat standaard de opgegeven locatie en datum.

Er verschijnt een venster waarin je de vooruitgang van het exportproces kunt volgen; bij voltooiing wordt het bestand aangemaakt.

Klik op Annuleer om het exportproces af te breken. De zonneannimatie wordt tot op dit punt gecreëerd.

Open het videobestand met het programma van je keuze om de zonneanimatie te bekijken.

Interactieve zonneanimaties creëren

Zonneanimaties creëren

Een heliodon plaatsen

Zonnestudie