Trappen

In Vectorworks Landschap en Spotlight vind je het gereedschap Eenvoudige trap. Hiermee kan je snel een eenvoudige en toch vrij complete trap in de tekening te plaatsen. Indien je beschikt over de modules Architectuur en Landschap, kan je het gereedschap Trap (uitgebreid) gebruiken om meer complexe trappen te ontwerpen. Het gereedschap Eenvoudige trap kan eventueel wel aan je werkomgeving worden toegevoegd.

Beide gereedschappen bieden de mogelijkheid om verschillende trapconstructies te ontwerpen. Trappen zijn hybride objecten: ze bevatten zowel een 2D- als 3D-gedeelte dat je kan bewerken. Ze zijn geschikt om een grondplan uit te tekenen, maar evengoed om je tekening te presenteren. Het gereedschap Trap (uitgebreid) bevat een ruime waaier aan opties, detaillerings- en constructiemogelijkheden. Om het je gemakkelijker te maken is bij aanvang reeds een gedeelte van de parameters voor je ingevuld.

Stairs02721.png

Het gereedschap Trap (uitgebreid) biedt je de keuze uit enkele vaak voorkomende traptypen (L-vormig, O-vormig, Recht, Spil-Wenteltrap en U-vormig). Bovendien kan je voor verschillende groepen van parameters “sets” creëren en bewaren zodat je de opgegeven instellingen nadien voor andere trappen kunt hergebruiken. De hoogte van de trap kan je automatisch laten berekenen op basis van de hoogtes van de lagen die de trap verbindt. Indien je project bouwlagen bevat kan je ook deze lagen als referentie gebruiken (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist). De trap kan voor de bovenste en de onderste verdieping verschillende 2D-instellingen hebben. Dit zorgt ervoor dat je elke trap niet op twee verschillende lagen moet tekenen en afzonderlijk bewerken om dezelfde trap in zijn geheel voor te stellen. Je kan voor elke laag verschillende afbreekopties instellen om in 2D/Planaanzicht telkens de gewenste weergave te bekomen. Je kan een trap samen met al zijn instellingen bewaren als een symbool, dat je nadien opnieuw kunt gebruiken of delen met anderen om een bibliotheek met standaardtrappen aan te leggen. Het is ook mogelijk om een selectie van bepaalde instellingen over te nemen naar een andere trap. Op het vlak van geometrie bestaan er verschillende variatiemogelijkheden, hoewel deze eerder beperkt zijn in vergelijking met het uitgebreide gamma van 2D en 3D grafische kenmerken. Traponderdelen zoals de treden, handgrepen, enz. kunnen een materiaal-hulpbron krijgen zodat je een efficiënte BIM-workflow kunt opzetten. Je kan kiezen om trappen in te voegen als zuivere 2D-objecten of als hybride objecten.

Een eenvoudige trap creëren

Een uitgebreide trap creëren

Instellingen van een trap opnemen en toekennen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.