Symbolen invoegen met het gereedschap Dupliceer symbool in muur

Gereedschap

Gereedschappenset

Dupliceer symbool in muur

Architectuur

Gebruik het gereedschap Dupliceer symbool in muur om makkelijk verschillende exemplaren (duplicaten) van een symbool of parametrisch object in een muur te plaatsen, zoals deuren of ramen in een kantoorgebouw, of stopcontacten langs een muur.

Je kan ook symbolen dupliceren in muren met het commando Serie duplicaten (zie Symbolen invoegen met Serie duplicaten) of met het gereedschap Verplaats (zie Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Verplaats).

Als je Dupliceer symbool in muur selecteert, verschijnen volgende tekenmethodes in de Methodebalk.

Methode

Omschrijving

Spiegel

Selecteer deze methode om duplicaten van het symbool gespiegeld in de muur te plaatsen.

Duplicaten niet spiegelen

Selecteer deze methode om duplicaten van het symbool in de muur te plaatsen.

Instellingen

Voordat je een symbool in een muur kunt dupliceren, moet je eerst een aantal instellingen opgeven.

Om symbolen in een muur te dupliceren:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Open het Hulpbronnenbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een hulpbron en selecteer het commando Gebruik in het contextmenu. Of: dubbelklik op de gewenste hulpbron.

Activeer een symbool uit de tekening met het gereedschap Plaats symbool in de methode Symbool opnemen (zie Methode Symbool opnemen).

Opgelet: voor de symbooldefinitie moet de optie Invoegen in muur zijn aangevinkt (zie Symbooldefinities creëren).

Activeer het gereedschap.

Selecteer de plaatsingsmethode.

Dit bepaalt de oriëntatie van de symbolen. Om het symbool te dupliceren met zijn oorspronkelijke oriëntatie, gebruik je de methode Duplicaten niet spiegelen. Om het symbool bij het dupliceren te spiegelen, gebruik je de methode Duplicaten spiegelen.

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Dupliceer symbool in muur’ te openen. Bepaal hier hoe je de symbolen wilt plaatsen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Beginafstand

Om de locatie van het eerste duplicaat door een muisklik te bepalen, selecteer je de optie Volgende muisklik; om het eerste duplicaat op een opgegeven afstand van een muuruiteinde te plaatsen, selecteer je de eerste optie en geef je de afstand op in het veld erlangs.

Onderlinge afstand

Om de onderlinge afstand tussen de duplicaten door een muisklik te bepalen, selecteer je de optie Volgende muisklik; om de opeenvolgende duplicaten op een opgegeven afstand van elkaar te plaatsen, selecteer je de eerste optie en geef je de afstand op in het veld erlangs.

Aantal duplicaten

Indien aangevinkt, kan je het aantal duplicaten opgeven dat je in de muur moet worden ingevoegd.

Klik op de muur om aan te geven waar het eerste duplicaat moet worden ingevoegd. Een voorvertoning van de reeks duplicaten verschijnt in de muur om je te helpen bij het plaatsen. Als je een beginafstand heeft ingegeven, maakt het niet uit waar op de muur je klikt. In de voorvertoning zal het eerste duplicaat reeds op de juiste beginafstand verschijnen.

Als je hebt gekozen om de onderlinge afstand te bepalen door een muisklik, beweeg de cursor dan over de lengte van de muur en klik wanneer de duplicaten op de juiste afstand van elkaar liggen. Als je een onderlinge afstand heeft ingegeven, klik dan opnieuw om de duplicaten in te voegen. Als je een vast aantal duplicaten heeft ingegeven, wordt automatisch het juiste aantal duplicaten ingevoegd.

Beweeg de cursor naar de tegenoverliggende rand van de muur om de duplicaten te spiegelen.

Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Selectie

Symbolen in muren verplaatsen met het commando Verplaats

Symbolen in muren verplaatsen met het gereedschap Verplaats

Symbolen in muren invoegen