Texturen op objecten met componenten

Voor objecten met betextureerbare componenten, zoals muren, daken, platen en verhardingen vind je het Infopalet en in de browserlijst ofwel de componenten ofwel de delen van een object, afhankelijk van de geselecteerde Methode. Selecteer ‘Van componenten’ om een zo nauwkeurig mogelijke tekening te bekomen. Zie Objecttexturen beheren vanuit het infopalet voor meer informatie over alle acties die in de textuurbrowser mogelijk zijn.

Texturen die zijn ingesteld in de Textuurbrowser op het tabblad Renderen overschrijven de texturen die zijn ingesteld tijdens het maken van het object. De component-/onderdeeltexturen van zowel muren met als zonder stijl, platen en daken kunnen worden ingesteld en bewerkt in de Textuurbrowser. De component-/onderdeeltexturen van andere objecttypes, zoals verhardingen en landschapszones, kunnen daar worden bekeken, maar kunnen alleen worden ingesteld of bewerkt als de textuur per invoeging is ingesteld.

De texturen voor vliesgevels worden bepaald door de instellingen van profielen en panelen. Ook deze texturen kan je niet via het tabblad Rendering wijzigen. Voor parametrische objecten zonder delen is het niet aangeraden de textuuropties in de textuurbrowser te gebruiken.

Bij de Methode ‘Van component’ worden de componenten van het object en de toegekende texturen in een lijst weergegeven. Bij sommige objecten, Texturen die door de stijl zijn bepaald, kunnen niet via het tabblad Rendering worden gewijzigd en hebben grijze parameters.

Bij de Methode ‘Van object’ worden de delen van het object en de toegekende texturen in een lijst weergegeven. Sommige delen staan standaard op D.m.v. textuur "Algemeen". In de lijst met Texturen kan je de texturen voor de verschillende delen manueel wijzigen.

Texturen kunnen ook op muuropeningen toegepast worden tijdens het bewerken van de openingscomponent (zie Texturen toekennen aan muuropeningen).

Bij daken kan je texturen toekennen aan de boven-, onder- en zijkanten, de dakkapel en eveneens aan de fascia, de zolder en het ondervlak.

Bij verhardingsobjecten met een boord kan je een deel selecteren en het vulvlak en de boord elk een andere textuur geven.

Texturen projecteren en toekennen

Objecttexturen beheren vanuit het infopalet

Texturen op 3D-objecten

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.