Objecttexturen beheren vanuit het infopalet

Om de texturen toegepast op één of meer geselecteerde objecten te beheren:

Selecteer het object met de texturen die je wilt beheren.

Bij de meeste objecten moet je eerst texturen toepassen op objecten of individuele vlakken (zie Texturen toepassen op objecten en vlakken met het gereedschap Textuur) opdat de betextureerbare onderdelen verschijnen in het tabblad Rendering. Bij objecten zoals muren, platen, daken en verhardingen worden de betextuureerbare componenten en onderdelen wél automatisch weergegeven.

Als er meerdere objecten geselecteerd zijn, is het mogelijk om de dezelfde textuurhulpbronnen voor alle objecten in de selectie te beheren. Het is niet aangeraden om deze procedure te volgen voor meerdere objecten met verschillende texturen. Dit levert mogelijk onverwachte resultaten op voor de browserlijst en projectie. Om problemen te voorkomen, kan je gebruik maken van de modi ‘Bewerk enkel object’ en ‘Bewerk meerdere’ (zie Meerdere objecten bewerken.).

Eender welke Vectorworks-module laat toe om texturen toe te kennen aan bestaande objecten zoals muren en daken, ook al heb je een Vectorworks-uitbreidingsmodule nodig om deze objecten te creëren.

De texturen voor vliesgevels worden bepaald door de instellingen van profielen en panelen. Ook deze texturen kan je niet via het tabblad Rendering wijzigen.

Ga naar het tabblad Rendering van het Infopalet en bepaal de renderinstellingen. De aanpassingen die je maakt, zijn onmiddellijk in de tekening zichtbaar zodra de rendering is bijgewerkt.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Schetsstijl

Stel indien gewenst een schetsstijl in voor de rendering van het object zie Schetsstijl

Methode

Bepaal voor objecten met betextureerbare componenten, zoals muren, daken, platen en verhardingen, of je de textuur van het object of van de afzonderlijke componenten wenst te gebruiken.

Om een zo nauwkeurig mogelijke tekening te bekomen is het aangeraden om een objectstijl te gebruiken met texturen bepaald door de stijl, of om texturen toe te kennen aan de componenten van objecten en de parameter Gebruik textuur in te stellen op ‘Van componenten’.

Zoek

Geef een tekst op in het zoekveld om de lijst met texturen te filteren.

Browserlijst met texturen

Hier vind je alle texturen die op het object zijn toegepast, gerangschikt in uit/inklapbare groepen. De meeste objecten hebben verschillende texturen (inclusief textuurbeelden) voor de verschillende vlakken, componenten of onderdelen. Zie Texturen op 3D-objecten en Texturen op objecten met componenten voor informatie over hoe de browserlijst er voor verschillende objecttypes uitziet, en wanneer de objecten bewerkbaar zijn.

Selecteer een item in de lijst om een andere textuur toe te passen of om de projectie van de textuur te wijzigen. Als er meerdere items in de lijst geselecteerd zijn met dezelfde texturen, worden je wijzigingen toegepast op alle geselecteerde items.

Een contextmenu geeft bijkomende manieren om de items in de texturenbrowser te beheren (zie Contextcommando’s voor browserlijst).

Om het Projectietype van de textuur voor een specifiek item te wijzigen, selecteer je het gewenste item in de lijst. Vervolgens kies je bij Projectietype (onder de lijst) een andere waarde. Zie Concept: Projectie en richting van texturen.

Als de textuur volgens klasse is ingesteld, staat er een gebogen pijl in de middelste kolom van de browserlijst en in de Hulpbronnenkiezer. Er wordt een miniatuur van de klassetextuur weergegeven.

Wanneer je een textuurbeeld op een textuur toepast, wordt de gekozen hulpbron toegevoegd onder de textuur in de browserlijst. Wanneer je een textuurbeeld in de lijst selecteert, wordt de miniatuurafbeelding van het textuurbeeld onder de lijst weergegeven.

Geprojecteerde textuur

(objecten Alleen spots)

Om de kleur en maskertransparantie-eigenschappen van een gespecificeerde Renderworks textuur in de lichtbundel van een spot te projecteren; selecteer Textuur en vervolgens een textuur in de Hulpbronnenkiezer. Zie Een textuur projecteren in de lichtstraal van een spot voor meer informatie.

Hulpbronnenkiezer

Selecteer een textuur in de Hulpbronnenkiezer, of klik op een van de knoppen om geen textuur te gebruiken, om de klasse-textuur te gebruiken, of als de materiaaltextuur eerder overschreven was, om terug te keren naar de materiaaltextuur.

Door ‘Geen’ te selecteren geef je aan dat het item geen textuur moet krijgen; het item wordt hierdoor niet uit de browserlijst verwijderd.

[Textuurmenu]

Klik op de rechtse pijl naast de Hulpbronnenkiezer om het textuurmenu te open. Gebruik de commando’s in dit menu om de geselecteerde textuurhulpbron of de textuurcomponent aan de basis van deze hulpbron te bewerken (zie Texturen en textuurcomponenten van geselecteerde objecten bewerken.) Ook een gekoppelde vlakarcering kan van hieruit bewerkt worden. Voor je de instellingen van de hulpbron wijzigt, kan je deze eventueel dupliceren om zo de originele parameters te bewaren.

Projectie

Het is mogelijk om de projectie van geselecteerde texturen in de browserlijst aan te passen. Dit heeft alleen invloed op de manier waarop de textuur op het geselecteerde item wordt geprojecteerd.

Hiervoor kan je eventueel ook het gereedschap Bewerk projectie gebruiken (zie Het gereedschap Bewerk projectie).

Projectietype

Bepaal hoe de textuur geprojecteerd wordt op het 3D-object of op één van diens onderdelen of vlakken (zie Projectietypes).

Gebruik deze parameter om het projectietype te veranderen terwijl het gereedschap Bewerk projectie actief is.

Schaal

Bepaal met welke schaal de textuur op het object geprojecteerd wordt. Vul bijvoorbeeld een waarde van 2 in om de grootte van de textuur te verdubbelen. Je kan ook de schuifbalk onder het veld Schaal gebruiken om de schaal te bepalen.

Rotatie

Pas deze waarde aan om de textuur te roteren. Geef een waarde op tussen 0° en 360° of gebruik de schuifregelaar onder het veld Rotatie om de hoek te bepalen.

Hor. verplaatsing

Pas deze waarde aan om het invoegpunt van de textuur horizontaal op het object of vlak te verplaatsen.

Vert. verplaatsing

Pas deze waarde aan om het invoegpunt van de textuur verticaal op het object of vlak te verplaatsen.

Herhaal verticaal/horizontaal

Vink deze optie aan om de textuur doorlopend te herhalen in horizontale en/of verticale richting.

Spiegel verticaal

Klik op deze knop om de textuur verticaal te spiegelen (ten opzichte van de horizontale as).

Spiegel horizontaal

Klik op deze knop om de textuur horizontaal te spiegelen (ten opzichte van de verticale as).

Herstel projectie

Klik op deze knop om de aanpassingen die je maakte met het gereedschap Bewerk projectie of via het Infopalet, ongedaan te maken: de originele locatie, schaal en rotatie worden hersteld.

Straal

Bepaal hier het aantal keer dat de textuur herhaald wordt langs de omtrek van het object. (Dit is enkel voor de projectietypes Bol en Cilinder). Door deze waarde te verhogen, zal de textuur kleiner worden weergegeven op het object.

Volgens de langste zijde

Vink deze optie aan om de U-as van de textuur uit te lijnen op de langste zijde van een vlak. Dit is enkel mogelijk wanneer je ‘Automatisch uitlijnen op oppervlakken’ als projectietype kiest. Indien de optie is uitgevinkt, wordt de textuur horizontaal op het object uitgelijnd.

Gebruik reële nulhoogte

Vink deze optie aan om voor alle projectietypes de nulhoogte van de textuur af te stemmen op de nulhoogte van de tekening en niet op die van het object. Dit lijnt de textuur naadloos uit langs de Z-as, over meerdere objecten en lagen.

Gebruik reëel nulpunt

Vink deze optie aan om voor alle projectietypes de textuur in alle richtingen (X, Y, Z) te projecteren t.o.v. het reële nulpunt, niet t.o.v. de dat van het object. Dit lijnt de textuur naadloos uit in alle richtingen, voor meerdere objecten en lagen.

Afhankelijk van de vorm van het object, de projectie en de textuur, geeft deze optie gewoonlijk betere resultaten als je texturen projecteert op meerdere objecten.

Bijwerken

Klik op deze knop om de weergave van de tekening bij te werken.

Afvlakking

Afvlakking draadwerk

Selecteer een afvlakking voor het geïmporteerde draadwerk. Je kan kiezen tussen: Geen, Gebruik Instellingen document, Drempelwaarde op maat en Geïmporteerd. Als je kiest voor de optie ‘Drempelwaarde op maat’ moet je de gewenste Drempel opgeven.

Geïmporteerd draadwerk uit SketchUp en 3DS wordt automatisch ingesteld op ‘Geïmporteerd’ om de originele normaalgegevens voor het oppervlak te behouden. Je kan geïmporteerde normalen uitschakelen en bewerken door een andere afvlakking te selecteren. Wanneer je het draadwerk bewerkt, kunnen de normalen verloren gaan.

Deze instelling overschrijft enkel de documentvoorkeuren van het/de geselecteerde object(en). Zie Documentvoorkeuren: tabblad Weergave om de documentvoorkeuren voor afvlakking in te stellen.

Je dient over een Vectorworks-uitbreidingsmodule te beschikken om door middel van deze optie Shaded-renderings te kunnen bewerken.

Contextcommando’s voor browserlijst

Klik met rechts op een item in de browserlijst met texturen om het contextmenu te openen. Hierin vind je bijkomende commando’s voor dat item. Sommige van deze commando’s zijn ook beschikbaar wanneer je met rechts klikt op een betextureerd object of vlak in de tekenzone.

Click to show/hide the parametersClick to show/hide the parameters

Parameter

Omschrijving

Selecteer in aanzicht

Selecteer dit commando om de tekening in het standaardaanzicht te zetten dat de beste weergave van het geselecteerde item biedt.

Voeg textuurbeeld toe

Klik op deze knop om een textuurbeeld toe te voegen aan de geselecteerde entiteit; zie Textuurbeelden creëren

Verwijder aangepaste textuur

Selecteer dit commando om het textuurbeeld niet langer op het geselecteerde Deel toe te passen. Afhankelijk van de andere textuurinstellingen wordt de textuur ingesteld op Geen of D.m.v. textuur "Algemeen". Als je dit commando uitvoert voor een vlak van een 3D-object, dan wordt het item uit de browserlijst met texturen verwijderd.

Je kan dit ook doen door het item in de textuurbrowser te selecteren en te drukken op de delete-toets. Of, je klikt met rechts op het object of vlak in de tekenzone en selecteert Verwijder aangepaste textuur in het contextmenu.

Roteer textuur met 90°

Hiermee draai je de projectie van de geselecteerde textuur 90° rond zijn as.

Herstel projectie

Klik op deze knop om de aanpassingen die je maakte met het gereedschap Bewerk projectie of via het Infopalet, ongedaan te maken: de originele locatie, schaal en rotatie worden hersteld.

Alles openklappen/dichtklappen

Hiermee klap je alle groepen in de lijst open of dicht zodat je alle texturen ziet of alleen de groeptitels.

Texturen toepassen op objecten en vlakken met het gereedschap Textuur

Texturen toekennen aan symbolen

Het gereedschap Bewerk projectie

Texturen projecteren en toekennen

Concept: Texturen toepassen volgens klasse

Keuzelijsten in dialoogvensters bewerken