Design SuiteSchetsstijl

De Vectorworks-uitbreidingsmodules bevatten de rendermethode Schetsstijl, warmee je je tekening kunt weergeven als een geschetst document. Dankzij de verschillende schetstijlen, kan je verschillende effecten bekomen. Dit werkt zowel in 2D als in 3D, én in eender welke projectie. Schetstijlen worden bewaard als bewerkbare hulpbronnen. Je kan ze rechtstreeks op de objecten in de tekening aanbrengen. Je kan schetstijlen ook toepassen op lijnarceringen en presentatielaagzichtvensters én gebruiken in combinatie met de rendermethode Achterliggende lijnen verbergen.

De Sketch rendermethode is vooral bedoeld voor gebruik op 2D lijnwerk; een vergelijkbaar effect kan beter worden bereikt voor 3D objecten door gebruik te maken van de methode Achterliggende lijnen verbergen, met Gebruik schetsstijl geselecteerd in het dialoogvenster Lijnrendering instellingen.

In tegenstelling tot Renderworks Artistiek kan je een algemene schetsstijl instellen voor 2D-objecten en vervolgens een specifieke schetsstijl toekennen aan individuele objecten. Rekenbladen, tekst, loci of lichtbronnen kunnen geen schetsstijl ontvangen.

De standaard schetsstijl instellen

Commando

Locatie

Sneltoets

Weergavebalk

Schetsstijl - instellingen

Weergave > Rendering

Ctrl+Shift+Alt+S (Windows)

Cmd+Shift+Option+S (Mac)

Je kan een standaard schetsstijl instellen voor alle presentatie- en ontwerplagen, alsook voor elke presentatielaag afzonderlijk. Zodra de schetsstijlen zijn ingesteld, selecteer je de rendermethode ‘Schetsstijl’ om de tekening te renderen met de geselecteerde stijlen.

De schetsstijlen hieronder vind je in de bibliotheek. De schetsstijl die je selecteert, wordt automatisch geïmporteerd in het huidige bestand en verschijnt in het Hulpbronnenbeheer (zie Concept: Bibliotheken). De schetsstijlen die je op maat creëert, vind je terug in de keuzelijsten voor schetsstijlen en in het Hulpbronnenbeheer (zie Schetsstijlen op maat creëren).

Ongebruikte schetsstijlen kan je uit de tekening verwijderen met het commando Opruimen (zie Een bestand opruimen).

Click to show/hide the default sketch styles.Click to show/hide the default sketch styles.

Standaard schetsstijl

Omschrijving

Geen

Selecteer deze optie om geen schetsstijl toe te passen; handig wanneer je een toegepaste schetsstijl wilt overschrijven (zie Een schetsstijl toekennen aan een object).

Voorzichtig

Wordt gekenmerkt door veel kleine verschuivingen van de lijnen en een lichte variatie op de positie van de uiteinden.

Zeker

Wordt gekenmerkt door veel kleine verschuivingen van de lijnen en met meer oversteken.

Snel

Wordt gekenmerkt door een beperkt aantal en verder uiteengelegen verschuivingen.

Ruw

Wordt gekenmerkt door veel verschuivingen.

Terughoudend

Wordt gekenmerkt door veel kleine verschuivingen en ingekorte lijnen.

Om de standaard schetsstijl in te stellen:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Activeer een ontwerplaag om de standaard schetsstijl in te stellen voor het document.

Activeer een presentatielaag om de schetsstijl alleen toe te passen op de objecten op deze presentatielaag en zo de standaard schetsstijl van het document te overschrijven. (Stel de schetsstijl in voor objecten binnen een zichtvenster zoals beschreven in Een schetsstijl toekennen aan een zichtvenster.)

Selecteer het commando.

Als er een andere rendermethode actief is, kan je ook het commando selecteren onder Instellingen voor de andere rendermethodes in het menu Actieve rendermethode op de weergavebalk.

Het dialoogvenster ‘Schetsstijl’ wordt geopend.

Selecteer uit de keuzelijst de schetsstijl die je als standaard in het document wilt gebruiken.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Standaard schetsstijl

Selecteer de schetstijl die je wilt gebruiken bij het inschakelen van de rendermethode Schetsstijl.

Bewerk

Klik hier om het dialoogvenster ‘Schetsstijl’ te openen en de schetsstijlen te bewerken (zie ). Schetsstijlen bewerken

Voorvertoning

Klik op deze knop om de huidige laag met de geselecteerde schetsstijl te renderen.

Renderen met schetsstijlen

Locatie

Schetsstijl

Weergave > Rendering

Om de tekening weer te geven in schetsstijlen:

Selecteer het commando.

Ruwe schetsstijl gebruikt voor 2D lijnwerk

Schetsstijlen bewerken

Schetsstijlen op maat creëren

Een schetsstijl toekennen aan een object

Schetsstijlen toekennen aan lijnarceringen

Een schetsstijl toekennen aan een zichtvenster

Een schetsstijl toepassen bovenop een lijnrendering