Snedevensters en snijlijnen bewerken

Je kan snedevensters bewerken, bijsnijden, voorzien van aantekeningen en bijwerken, net als bij presentatielaagzichtvensters. Zie Modifying viewports en Updating viewports . Voor een gestileerde viewport moet je misschien de stijl bewerken of de viewport wijzigen in niet gestileerd voordat je wijzigingen aanbrengt; zie Zichtvensterstijlen creëren en bewerken.

De weergave van een snedevenster kan volledig worden aangepast: van de items in de snede, tot de kenmerken van die items. (Dit geldt eveneens voor binnenzichtvensters.) Bijgevolg kunnen verschillende kopieën van eenzelfde snedevenster er helemaal verschillend uitzien. Je kan de weergave van een zichtvenster op verschillende manieren aanpassen; hierna dien je steeds het snedevenster bij te werken via de knop Bijwerken in het Infopalet.

Doel

Werkwijze

Omschrijving

Klik om de zichtvensterstijl te bewerken

Klik met de rechtermuisknop op het zichtvenster en selecteer Bewerk zichtvensterstijl in het contextmenu, of selecteer in het Infopalet Bewerk stijl in de Stijlen lijst.

Zichtvensterstijlen creëren en bewerken

De reikwijdte van de snede aanpassen

Klik in het Infopalet van een zichtvenster op de knop Geavanceerd en wijzig de afmetingen van de snede via het tabblad ‘Reikwijdte’.

Geavanceerde instellingen - snedevenster

De weergave van de snede aanpassen

Klik in het Infopalet van een snedevenster op de knop Geavanceerd en wijzig de weergave van de snede via het tabblad Instellingen.

Geavanceerde instellingen - snedevenster

De richting van het snedevenster omkeren

(niet beschikbaar voor binnenzichtvensters)

Klik in het Infopalet van een snedevenster op de knop Keer richting om.

Instellingen van zichtvensters

De weergave veranderen van items op het snijvlak

(niet beschikbaar voor binnenzichtvensters)

Voor de weergave van items op het snijvlak wordt verwezen naar de klasse ‘Stijl snede’. Bewerk deze klasse om de weergave van de items te wijzigen. Als de klasse op onzichtbaar staat, worden de snedes niet weergegeven.

Eigenschappen van klassen bewerken

De lageninstellingen van de ontwerplaag overschrijven

Klik in het Infopalet van een snedevenster op de knop Lagen en bewerk via deze weg de eigenschappen van de lagen in het snedevenster.

Merk op: anders dan bij een presentatielaagzichtvenster, kan je de volgorde van de ontwerplagen in het snedevenster niet wijzigen.

De zichtbaarheid van lagen in zichtvensters wijzigen

De klasse-instellingen van de ontwerplaag overschrijven

Klik in het Infopalet van een snedevenster op de knop Klassen en bewerk via deze weg de eigenschappen van de klassen in het snedevenster.

De zichtbaarheid van klassen in zichtvensters wijzigen

De snijlijn verplaatsen

Verplaats de snijlijn met het gereedschap Selectie en werk daarna het snedevenster bij.

Snedevenster bewerken via de aanwijzer

Een verticaal snedevenster creëren d.m.v. een ontkoppelde snijlijn

(niet beschikbaar voor binnenzichtvensters)

Selecteer de ontkoppelde snijlijn en voer daarna het commando Creëer snedevenster uit of klik op de knop Creëer snedevenster in het Infopalet.

Een verticaal snedevenster creëren

Snijlijnen aan een ontwerplaag of zichtvenster toevoegen

(niet beschikbaar voor binnenzichtvensters)

Klik in het Infopalet van een snedevenster op de knop Snijlijn en selecteer de ontwerplaag of het zichtvenster waarop je de snijlijn wenst te plaatsen.

Snijlijnen toevoegen en verwijderen

De lengte, positie of vorm van een snijlijn aanpassen

Gebruik het gereedschap Selectie of Vervorm object om de snijlijn aan te passen. Werk hierna het snedevenster bij.

Snedevenster bewerken via de aanwijzer

De diepte van een begrensde snede wijzigen

Je kan de diepte van een begrensde snede in de tekening wijzigen of deze waarde aanpassen in het dialoogvenster ‘Snedevenster geavanceerd’

Snedevenster bewerken via de aanwijzer of Geavanceerde instellingen - snedevenster

Snedevenster bewerken via de aanwijzer

Zichtvensters bewerken

Instellingen van zichtvensters

Zichtvensterstijlen creëren en bewerken

Zichtvensterstijlen

Status van een zichtvenster

Zichtvensters bijwerken