Roteer aanzicht

Er zijn twee manieren om het 3D-aanzicht van je ontwerp te roteren: met het gereedschap Roteer aanzicht in combinatie met de gepaste muisbewegingen of met het commando Roteer 3D-aanzicht.

Roteren met de muis

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Roteer aanzicht

Visualisatie

Shift+W

Met gereedschap Roteer aanzicht kan je het aanzicht met de klok mee of tegen de klok in roteren.

Om de bewegingen van het gereedschap te controleren, gebruik je ofwel de muis ofwel de Methodebalk. Met de drie linkse knoppen in de Methodebalk kan je het middelpunt van de rotatie bepalen. Met de twee rechtse knoppen roteer je het aanzich stapsgewijs in de gekozen richting.

Methode

Omschrijving

Roteer rond het middelpunt selectie

Met deze methode zul je roteren rond het middelpunt van de geselecteerde objecten.

Roteer rond het nulpunt van het actieve ontwerplaagvlak

Met deze methode zul je roteren rond het middelpunt van de geselecteerde objecten.

Roteer rond het nulpunt van het werkvlak

Met deze methode zul je roteren rond het nulpunt van het actieve werkvlak.

Roteer met de klok mee / Roteer tegen de klok in

Met elke klik wordt het aanzicht 30° met de klok mee of tegen de klok in geroteerd; dit gebeurt rond het (in de Methodebalk) gekozen rotatiepunt.

Om het 3D-aanzicht te roteren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik in de tekening en beweeg de muis terwijl je de muisknop ingedrukt houdt. Het aanzicht roteert in de richting waarin je met de muis beweegt. Om te stoppen laat je de muisknop los. Je kan ook de methodes van het gereedschap gebruiken om bewegingen met de klok mee of tegen de klok in te controleren.

Methode

Muisbeweging/toets

Omschrijving

Horizontaal

Roteert rond een as parallel met de Y-as op het scherm (of de Z-as indien de cursor zich aan de buitenrand van de tekening bevindt).

Verticaal

Roteert rond een as parallel met de X-as op het scherm (of de Z-as indien de cursor zich aan de buitenrand van de tekening bevindt).

Roteer met de klok mee

Met elke klik wordt het aanzicht 30° met de klok mee geroteerd; dit gebeurt rond het (in de Methodebalk) gekozen rotatiepunt.

Roteer tegen de klok in

Met elke klik wordt het aanzicht 30° tegen de klok in geroteerd; dit gebeurt rond het (in de Methodebalk) gekozen rotatiepunt.

Wanneer het gereedschap Roteer aanzicht geactiveerd is, vind je in de coördinatenbalk informatie die je helpt om het aanzicht te oriënteren.

Coördinatenbalk

Omschrijving

Hor

Geeft de hoek van het actieve ontwerplaagvlak (in graden) tussen de positieve X-as en de richting vanaf het gekozen rotatiepunt tot aan de kijker.

Vert

Geeft de hoek van het actieve ontwerplaagvlak (in graden) tussen het gekozen rotatiepunt en het vlak dat parallel ligt met het actieve ontwerplaagvlak en door het gebruikersnulpunt gaat.

Rol

Geeft (in graden) de rotatiehoek rond het gekozen rotatiepunt.

Nauwkeurig roteren met het commando

Commando

Locatie

Roteer 3D-aanzicht

Weergave

Met behulp van het commando Roteer 3D-aanzicht kan je het 3D-aanzicht heel nauwkeurig roteren. Je geeft rechtstreeks rotatiewaarden in of je roteert het aanzicht in stappen. Een voorvertoning van het resultaat van de rotatie verschijnt in het kadertje links in het dialoogvenster.

Om het 3D-aanzicht te roteren:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Roteer 3D-aanzicht’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Absoluut (t.o.v. het bovenaanzicht)

Selecteer deze optie om alle rotaties in het dialoogvenster vanuit het bovenaanzicht uit te voeren.

Relatief (t.o.v. het huidige aanzicht)

Selecteer deze optie om alle rotaties in het dialoogvenster vanuit het huidige aanzicht uit te voeren.

Dynamisch

Plus (+) / Min (-)

Met elke druk op de knoppen Plus of Min verdraai je het aanzicht volgens het aantal graden dat je in het invoerveld Toename hebt ingevuld.

Toename

Geef het aantal graden op waarmee het aanzicht draait bij elke klik op de knop Plus of Min.

Hoeken

Rotatie rond X-, Y-, en Z-assen

Vul hier de gewenste graden, minuten en seconden in waarmee je wenst te roteren rond de X-, Y- en/of Z-as.

Navigeren door de tekening

Concept: Werkvlakken