Verplaats aanzicht

Gereedschap

Gereedschappensets

Sneltoets

Verplaats aanzicht

Visualisatie

Shift+V

Gebruik het gereedschap Verplaats aanzicht om het aanzicht van een 3D-tekening te wijzigen, in het bijzonder wanneer de tekening in perspectief staat.

Methode

Omschrijving

Verplaats

Hiermee verplaats je de tekening langs de X-as van het scherm als je de cursor naar links of naar rechts beweegt en langs de Y-as van het scherm als je de cursor omhoog of omlaag beweegt.

Zoom

Sleep in een perspectiefweergave de muis op en neer om vooruit (dichter) of achteruit (verder weg) te gaan. Zo verander je de focuslengte van het perspectief.

Wijzig perspectief

Verander in perspectiefweergave de mate van vervorming door de muis naar boven (meer vervormd) of naar onder (minder vervormd) te bewegen. Dit is gelijkaardig aan een brandpuntsafstand in te stellen via Weergave > Perspectief > Stel in.

Dubbelklik op het gereedschap Verplaats aanzicht om de tekening te vernieuwen.

Om het aanzicht te verplaatsen:

Activeer het gereedschap en selecteer de methode.

Afhankelijk van de geselecteerde methode klik je in de tekening en sleep je terwijl je de muisknop ingedrukt houdt om de tekening van links naar rechts, omhoog of omlaag te verplaatsen, naar voren of naar achteren te gaan of het perspectief aan te passen. Om te stoppen laa je de muisknop los.

Wanneer het gereedschap Verplaats aanzicht geactiveerd is, vind je in de coördinatenbalk informatie die je helpt om het aanzicht te oriënteren.

Coördinatenbalk

Omschrijving

Camera X/Y/Z

Geeft de positie van de kijker ten opzichte van het actieve ontwerplaagvlak.

L/R

Toont de beweging naar links en naar rechts ten opzichte van een denkbeeldige as loodrecht op het scherm (Links en Rechts).

B/O

Toont de beweging op en neer van een denkbeeldige as loodrecht op het scherm (Boven en Onder).

V/A

Toont de beweging in en uit de tekening langs een denkbeeldige as loodrecht op het scherm (Voor en Achter).

Brandp. afstand

Toont de brandpuntafstand (bij de methode Wijzig perspectief).

Navigeren door de tekening

Concept: Werkvlakken