Muurstijlen vervangen vanuit het Infopalet

Muurstijlen toegepast op bestaande muren kunnen vervangen worden door een andere muurstijl.

De hieronder beschreven situatie doet zich ook voor als je een muur met stijl plakt vanuit een ander bestand. Je kan een vervangende muurstijl selecteren en aangeven hoe je de muurstijlen wenst uit te lijnen voor de geplakte muren.

Om een muurstijl te vervangen:

Selecteer één of meerdere muren.

Selecteer in het Infopalet de optie ‘Vervang’ in de keuzelijst Muurstijl.

Het dialoogvenster ‘Vervang muurstijl’ wordt geopend. Selecteer een nieuwe muurstijl uit de keuzelijst en bepaal de manier van uitlijning.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Hulpbronnenkiezer muurstijl

Open de Hulpbronnenkiezer en dubbelklik op een muurstijl om deze aan de muur toe te kennen.

Voorvertoning

De voorvertoning links toont de huidige muurstijl; rechts zie je een voorvertoning van de vervangende muurstijl die je selecteerde in de keuzelijst. Dit is de voorvertoning van de opbouw van het object met inbegrip van de ingestelde componenten. De muur in de voorvertoning is van links naar rechts getekend. Met de “bovenste lijn” van de voorvertoning wordt dus standaard de linkerzijde (buitenkant) van de muur aangegeven. De rode lijn duidt de component met het nulpunt aan. De vervangende muurstijl wordt uitgelijnd op dit nulpunt.

Lijn uit

In de linker lijst vind je de componenten van de huidige muur, in de rechter lijst die van de vervangende muur. Selecteer in elke lijst een component en bepaal vervolgens hoe de uitlijning moet gebeuren. In de voorvertoningen kan je aan de rode lijnen afleiden hoe de vervangende muur uitgelijnd zal worden op de huidige muur.

Opties uitlijning

Specificeer hoe je de geselecteerde componenten op elkaar wilt uitlijnen.

Opties vervangen

Vink de verschillende instellingen aan die je wenst te vervangen met de instellingen van de vervangende muurstijl: vervang hoogte, klasse, texturen, Energos gegevens (Vectorworks Architectuur module vereist), muur gegevens en componentverbindingen. Merk op: de optie Vervang texturen kan niet worden toegepast op vliesgevels.

Als Vervang hoogtes is aangevinkt, kan je bijkomend ook de optie Vervang alleen standaardhoogtes aanvinken. Hierdoor worden alleen de hoogtes vervangen die overeenkomen met de vorige muurstijl; de door je aangepaste hoogte-instellingen voor muren en componenten worden behouden.

Als Vervang Textuur is aangevinkt, kan je bijkomend ook de optie Vervang alleen standaardhoogtes aanvinken. Hierdoor worden alleen de Textuur die overeenkomen met de vorige muurstijl; de door je aangepaste textuur voor Muren en componenten worden behouden.

Vink de optie Muurcomponenten opnieuw verbinden aan wanneer je muren/componenten vervangt door een volledig verschillend type. Hierdoor worden alle componenten opnieuw verbonden en alle aangepaste verbindingen tussen componenten verwijderd.

Stijlen, regels en panelen van vliesgevels

(Alleen voor vliesgevels)

Geef aan wat er moet gebeuren met de stijlen, regels en panelen wanneer je de muurstijl van een vliesgevel vervangt.

Stijlen, regels en panelen bijwerken

Selecteer deze optie om de bestaande stijlen, regels en panelen te vervangen door deze van de vervangende muurstijl (de afstand tussen stijlen en regels en de afmetingen van de panelen worden niet veranderd).

Stijlen, regels en panelen verwijderen en opnieuw creëren

Selecteer deze optie als je alle bestaande stijlen, regels en panelen wenst te verwijderen en de vliesgevel opnieuw wenst te creëren op basis van de instellingen van de vervangende muurstijl.

Als je meerdere muurstijlen had geselecteerd om te vervangen, blijft de voorvertoning links blanco. Het uitlijnen van de muren kan alleen gebeuren op basis van de linkerzijde, het midden of de rechterzijde van de muur.

Muurstijlen verwijderen en/of vervangen vanuit het Hulpbronnenbeheer

Muurstijlen creëren

Muurstijlen toepassen