Niveaubematingen

Gereedschappenset

Niveaubemating

Aanduidingen

Gebruik het gereedschap Niveaubemating om de hoogte van objecten aan te geven in snedezichtvensters en een binnenzichtvensters. Niveaubematingen kunnen gecreëerd worden in verschillende situaties om te voldoen aan verschillende ontwerpbehoeften.

Voor een 2D-tekening op een ontwerplaag, geeft een niveaubemating de Y-waarde aan de hand van een bepaalde referentiehoogte of controlepunt.

Voor een 3D-tekening, geven niveaubematingen normaal hun Z-waarden, ofwel als ruimtelijke objecten op een ontwerplaag of als aantekeningen in normale of snedezichtvensters. Je kan verschillende referentiepunten selecteren, zoals het grondplan, de Z-waarde van de ontwerplaag, of een niveau op maat. Indien nodig kunnen niveaubematingen de hoogte t.o.v. het zeeniveau tonen.

Als het project gedefinieerde bouwlagen heeft (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist), kan je de niveaubemating koppelen aan een bouwlaagonderdeel. Deze objcten kunnen ofwel op ontwerplagen geplaatst worden of in zichtvenster aantekeningen. Zie Niveaubematingen en bouwlagen.

Een aantal veelvoorkomende niveaubemating stijlen zijn opgenomen in de Vectorworks bibliotheken. Je kan een stijl op maat maken als je volgens een specifieke standaard werkt.

Methode

Omschrijving

Niveaubemating aan het einde

Met deze optie teken je een aanduidingslijn met de niveaubemating aan het einde

Niveaubemating aan het begin

Met deze optie teken je een aanduidingslijn met de niveaubemating aan het begin

Niveaubemating zonder aanduidingslijn

Met deze optie teken je een niveaubemating zonder aanduidingslijn

Nulpunt van de bemating:

Bepaal hoe de niveau-waarde berekend wordt

Afstand

Als het Nulpunt van de bemating ingesteld is op een bouwlaagonderdeel, wordt de niveaubemating van het bouwlaagonderdeel-niveau op een specifieke evenwijdige afstand geplaatst

Stijl

Selecteer in de Hulpbronnenkiezer de objectstijl die je wilt gebruiken. Dubbelklik op een hulpbron om deze te activeren.

Instellingen

Klik op deze knop om de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen; zie Niveaubemating instellingen

Een niveaubemating toevoegen

Niveaubematingen en bouwlagen

Niveaubemating instellingen

Niveaubematingen creëren