Design SuiteEen reeks gridlijnen creëren

Om het bewerken en verschalen te vergemakkelijken en problemen te vermijden bij IFC-export is het belangrijk om individuele gridlijnen in reeksen te organiseren. Een reeks gridlijnen is een verzameling gridlijnen met opeenvolgende nummering (cijfers en/of letters). Gridlijnen die je achtereenvolgens in de tekening plaatst, behoren automatisch tot eenzelfde reeks en krijgen opeenvolgende nummers. Zie Automatische nummering voor gridlabels voor meer informatie over hoe de automatische nummering verloopt.

Een gridlijnreeks kan bestaan uit een combinatie van parallelle, radiale en polylijnvormige gridlijnen. Plaats de gridlijnen in de tekening met behulp van de tekenmethodes van het gereedschap Gridlijn (zie Gridlijnen creëren).

Om een nieuwe gridlijnreeks te creëren of een nieuwe gridlijn toe te voegen aan een bestaande reeks, volg je een van onderstaande werkwijzen:

Om een nieuwe reeks te beginnen vanaf de volgende gridlijn die je invoegt, wijzig je de waarde in het veld Volgende gridlabel in de Methodebalk. Geef hier het nummer op voor de eerste gridlijn in de nieuwe reeks.

Om een nieuwe reeks te beginnen wanneer je reeds de eerste gridlijn hebt getekend, selecteer je deze gridlijn en wijzig je het nummer op het Infopalet. Geef hier het nummer op voor de eerste gridlijn in de nieuwe reeks. Merk op: door het nummer van een gridlijn te veranderen wordt deze gridlijn automatisch van zijn huidige reeks losgekoppeld. Activeer het gereedschap Gridlijn en kijk het veld Volgende gridlabel in de Methodebalk na om zeker te zijn dat de eerstvolgende gridlijn die je plaatst, deel zal uitmaken van de nieuwe reeks.

Om gridlijnen toe te voegen aan een reeds bestaande reeks, selecteer je eender welke gridlijn in die reeks en activeer je het gereedschap Gridlijn. Kijk het veld Volgende gridlabel in de Methodebalk na om zeker te zijn dat de eerstvolgende gridlijn die je plaatst, deel zal uitmaken van de bestaande reeks.

Bestaande gridlijnen en gridlijnreeksen kunnen hernummerd worden (zie Gridlijnen hernummeren).

Een structureel grid kan uit maximum drie gridlijnreeksen bestaan. Een typisch voorbeeld van een structureel grid is een reeks gridlijnen die een tweede reeks gridlijnen loodrecht snijden.

Annotation205708.png 

Volgens de IFC-regels mag een laag niet meer dan drie gridlijnreeksen bevatten. De gridlijnreeksen op dezelfde laag worden geëxporteerd als een enkel IFC-grid (zie IFC-gegevens voor stramienen exporteren voor meer informatie).

Gridlijnen en gridlijnreeksen bewerken

Een reeks gridlijnen bematen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.