Snedevensters creëren

Door middel van een snedevenster maak je een horizontale ofwel verticale doorsnede van een model vanaf een bepaald snijvlak zonder dat dit het model zelf beïnvloedt. Gebruik het commando Creëer snedevenster om een verticaal snedevenster te creëren en het commando Creëer horizontaal snedevenster om een horizontaal snedevenster te creëren.

Je kan het snedevenster beperken tot een 2D-snedeweergave van de objecten die op het snijvlak liggen, of je kan deze weergave uitbreiden met de zichtbare en verborgen objecten die voor en/of achter (en boven en/of onder) het snijvlak liggen. Om een meer uniforme weergave te bekomen, kan je kiezen om de 2D-componenten te tonen van 3D-symbolen en vele andere parametrische objecten die zich loodrecht op het aanzicht bevinden (zie ). Binnen een snedevenster kan je de algemene weergave en kenmerken voor het zichtvenster definiëren en vervolgens de instellingen voor 3D-objecten in de weergave individueel of per klasse overschrijven (zie Weergave van 3D-objecten in snedevensters).

Creëer een snedevenster op basis van een ontwerplaag, modelbegrenzing of een ander soort zichtvenster op een presentatielaag. Daarnaast is het mogelijk om een verticaal snedevenster te creëren vanaf een horizontaal snedevenster. Bij een snedevenster op basis van een ontwerplaag of modelbegrenzing kunnen wijzigingen aan de ontwerplaag ook doorgevoerd worden in het zichtvenster. Een snedevenster op basis van een presentatielaagzichtvenster is echter niet verbonden met dit zichtvenster. Het snedevenster wordt pas bijgewerkt wanneer je wijzigingen aanbrengt in de ontwerplagen die in het presentatielaagzichtvenster worden weergegeven.

Zowel ontwerplagen als presentatielagen lenen zich voor de creatie van snedevensters, maar de snedevensters op deze twee lagen hebben andere functies en een ander doel.

Snedevensters op presentatielagen kunnen aantekeningen bevatten en een automatische coördinatie onderhouden met de tekening en nummering (zie ). Wanneer je meerdere zichtvensters op een presentatielaag creëert, kan je bovendien voor elk zichtvenster een andere weergave en schaal kiezen.

Snedevensters op ontwerplagen zijn dan weer handig om bijvoorbeeld een detailsnede te maken in een gerenderd vooraanzicht. Ze bieden de mogelijkheid om doorsneden en aanzichten met elkaar te vergelijken. Bovendien kan je in andere bestanden abonneren op snedevensters op ontwerplagen.

Binnenzichtvensters zijn een soort van verticale snedevensters waarmee je tegelijkertijd tot vier binnenaanzichten van een ruimte kan creëren zonder daarbij een doorsnede van het model te maken; zie Binnenzichtvensters creëren.

Een verticaal snedevenster creëren

Een horizontaal snedevenster creëren

Geavanceerde instellingen - snedevenster

Snede/zichtaanduidingen creëren

Snijlijnen toevoegen en verwijderen

Aanzichten creëren d.m.v. snedevensters

Instellingen van zichtvensters

Zichtvensterstijlen

Zichtvensterstijlen creëren en bewerken

Zichtvensters bewerken

Zichtvensters bijwerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.