Uitsparing

Commando

Werkomgeving: Pad

Creëer uitsparing

Architectuur: Architectuur

Landschap: Landschap > Architectuur

Spotlight: Spotlight > Architectuur

Om een uitsparing te creëren:

Creëer de gesloten 2D-of 3D-objecten waarmee je de toevoeging aan de muur wenst te creëren. Het is noodzakelijk dat Vectorworks de grenzen van het object of volume duidelijk herkent. Het commando zal bijgevolg niet werken als de zijden van het volume elkaar raken, de oppervlakken van het volume elkaar snijden of overlappen enzovoorts.

Zorg er bij een 2D-object voor dat de objecten elkaar overlappen in 2D/Planaanzicht. Zorg er bij een 3D-object voor dat de z-waarde (hoogte ten opzichte van de onderzijde van de muur) en x- en y-waarden zo zijn ingesteld dat het volume en de muur elkaar overlappen.

Wanneer zowel de muur als het bewerkingsobject geselecteerd zijn, selecteer je het commando.

Gebruik je een 2D-object als basisvorm, dan kan je ook een uitsparing creëren door middel van het commando Bewerk > Vlak uitsnijden.

Het dialoogvenster ‘Uitsparing’ verschijnt. Merk op: voor 2D-objecten en 3D-objecten zijn er verschillende velden beschikbaar.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Links bedekken met

(alleen voor 2D-objecten)

Selecteer de muurcomponent waarmee je de linkerzijde van het object wenst te bedekken. Dit kan <Geen> zijn, of eender welke component links van de Hoofdcomponent (hoger in de lijst). Alle componenten die volgen op het eerste component dat de linkerzijde van het object bedekt, zullen eveneens als bedekking functioneren.

Rechts bedekken met

(alleen voor 2D-objecten)

Selecteer de muurcomponent waarmee je de rechterzijde van het object wenst te bedekken. Dit kan <Geen> zijn, of eender welke component rechts van de Hoofdcomponent (lager in de lijst). Alle componenten die volgen op het eerste component dat de rechterzijde van het object bedekt, zullen eveneens als bedekking functioneren.

Afstand t.o.v. bovenzijde muur

(alleen voor 2D-objecten)

Geef de afstand tussen de bovenzijde van de muur en de plaats waar de uitstulping eindigt.

Snijvlak

(enkel voor 3D-objecten)

Geef de hoogte van het snijvlak op vanaf de onderzijde van de muur. Dit wordt gebruikt voor de weergave van het muurbewerkingsobject in 2D/Planaanzicht.

Het snijvlak van het muurbewerkingsobject is standaard ingesteld op 1000mm, maar je kan deze waarde manueel aanpassen. Wanneer het snijvlak van de ontwerplaag (zie Eigenschappen van ontwerplagen bewerken, Vectorworks Architectuur vereist) anders is ingesteld, kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn om deze waarden op elkaar af te stemmen zodat je zeker bent dat het snijvlak van de laag op uniforme wijze wordt weergegeven.

Als het 3D-object niet even hoog is als de muur, moet deze waarde er effectief voor zorgen dat het object de muur snijdt. Anders wordt het niet weergegeven in het 2D/Planaanzicht.

Voorvertoning

Klik op deze knop om een voorvertoning van het object te zien volgens de huidige parameterinstellingen, zonder deze instellingen te bewaren.

Walls02434.png

Penant

Eigenschappen van muurbewerkingsobjecten

Objecten in een muur bewerken

Muurbewerkingsobjecten creëren

Muren creëren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.