Design SuiteRuimteafwerkingen creëren, bewerken en verwijderen

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Ruimte

Architect: Ruimtelijke planning en Architectuur

Landschap

Spotlight: Manueel toevoegen aan werkomgeving (zie Werkomgevingen creëren en bewerken)

In de categorie Afwerking ruimte van de ruimte-instellingen vind je de parameters Plafond, Plint, Vloer en Muur noord/oost/zuid/west, waarmee je bepaalde waarden aan ruimtes kunt toekennen. De beschikbare namen zijn afkomstig uit bestanden in de programmamap van Vectorworks, je gebruikersmap en eventuele werkgroepmappen.

Lijsten met standaard ruimteafwerkingen zijn altijd beschikbaar vanuit de Vectorworks programmamap. Je kan deze lijsten niet wijzigen, maar je kan wel items importeren en exporteren. Gebruik de ruimte-instellingen om op maat aangepaste versies van de ruimteafwerkingslijsten te maken of om nieuwe lijsten te creëren. Wijzigingen worden automatisch bewaard in je gebruikersmap.

Maak je deel uit van een werkgroep, plaats de door je gecreëerde lijsten dan op een gemeenschappelijke locatie. Zorg ervoor dat de mappenstructuur overeenstemt met die van de standaardenbibliotheek.

Om een ruimteafwerkingslijst te bewerken:

Activeer het gereedschap en klik op de knop Instellingen.

Of selecteer een of meer bestaande ruimtes en klik op de knop Afwerking ruimte in het Infopalet om het dialoogvenster ‘Afwerking ruimte’ te openen. (Als deze knop niet actief is, vink je de optie Neem op in ruimteafwerkingslijst aan.) Indien meerdere ruimtes met verschillende ruimteafwerkingen zijn geselecteerd, worden de velden blanco weergegeven. Wijzigingen aan de parameters worden automatisch toegepast op alle geselecteerde ruimtes (in de ‘Bewerk meerdere’ modus).

Klik in de categorie Afwerking ruimte op de knop Afwerkingen.

Het dialoogvenster ‘Afwerkingen’ wordt geopend.

Selecteer de lijst met afwerkingen die je wilt bekijken.

Om de items uit het huidige document te bekijken, duid je Afwerkingen in de tekening aan. Selecteer vervolgens het gewenste Onderdeel (plafond, muur, plint of vloer).

Om een lijst van een externe locatie te openen, duid je de optie Standaardafwerkingen aan. Selecteer vervolgens het gewenste Onderdeel. In de keuzelijst staan alle lijsten uit de programmamap van Vectorworks, je gebruikersmap en eventuele werkgroepmappen.

Bewerk, importeer of exporteer items zoals beschreven in de volgende tabel. De beschikbare opties zijn afhankelijk van welk type lijst je bewerkt.

Bewerking

Van toepassing op

Procedures

De lijst hernoemen

Gebruikersmap

Klik op de knop Andere naam en geef de nieuwe naam in. De naam van de lijst wordt aangepast in het bewerkvenster.

De volgorde van de items in de lijst wijzigen

Actief document, gebruikersmap

Klik-en-sleep het nummer van een element naar boven of onder om de volgorde te veranderen.

Een element aan de lijst toevoegen

Actief document, gebruikersmap

Klik op de knop Nieuw.

Als de geselecteerde lijst afkomstig is uit het actieve document of de gebruikersmap, wordt er een lege rij aan de huidige lijst toegevoegd. Geef een Aanduiding en Beschrijving op.

Als de geselecteerde lijst afkomstig is uit de programmamap of een werkgroepmap, verschijnt er een waarschuwing. Vectorworks zal voorstellen om het item aan een standaardbestand in je gebruikersmap toe te voegen. Klik op Ja om een dialoogvenster te openen waarmee je een item kunt toevoegen.

Geef een Aanduiding en Beschrijving op. Om een nieuw bestand te creëren, selecteer je de optie Bewaar in nieuw bestand en geef je een unieke naam in. Om het item aan een bestaand bestand toe te voegen, selecteer je de optie Voeg toe aan huidig bestand en kies je een bestand uit de keuzelijst.

Bewerk de Aanduiding of de Omschrijving.

Actief document, gebruikersmap

Selecteer het item en pas één of beide velden aan. De Aanduiding is het ID dat wordt weergegeven in het ruimtelabel (indien van toepassing), alsook in de legenda en het rapport Ruimte-afwerkingen. De tekst bij Omschrijving wordt weergegeven in de legenda Ruimte-afwerkingen.

Een item verwijderen

Actief document, gebruikersmap

Selecteer het item en klik op Verwijder. Het item wordt uit de lijst verwijderd en de items daaronder worden hernummerd.

Items importeren

Gebruikers-, werkgroep- en programmamap

Selecteer een of meer items en klik op Importeer. De items worden aan de aangeduide lijst in het huidige document toegevoegd.

Items exporteren

Actieve document , gebruikers-, werkgroep- en programmamap

Selecteer een of meer items en klik op Exporteer om de exportinstellingen te bepalen.

Om een nieuw bestand te creëren, selecteer je de optie Exporteer in nieuw bestand en geef je een unieke naam in. Om het item aan een bestaand bestand toe te voegen, selecteer je de optie Voeg toe aan huidig bestand en kies je een bestand uit de keuzelijst.

Als de wijziging een externe afwerkingslijst betreft, krijg je een melding van Vectorworks met daarin de locatie waarop het bewerkte bestand is opgeslagen.

Een ruimteafwerking toewijzen

Concept: Bibliotheken

Ruimte-instellingen op maat

Instellingen ruimte

Ruimtes creëren met het gereedschap Ruimte