Concept: Werkgroepen en abonnementen

Abonnementen

Je kan tekenelementen uit andere bestanden in je actieve Vectorworkstekening gebruiken door er een abonnement op te nemen. Dit kan je workflow efficiënter laten verlopen en de consistentie van je projecten omhoogtillen. Van een geabonneerd item dat gewijzigd wordt in het bronbestand, worden de veranderingen ook doorgevoerd in het doelbestand. Het bijwerken van abonnementen kan automatisch of manueel gebeuren. Dit is een goede manier om op maat gemaakte inhoud voor verschillende projecten ter beschikking te stellen, vooral als deze inhoud regelmatig wordt aangepast.

Dankzij werkgroepen kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd binnen eenzelfde projectbestand werken; elke gebruiiker kan daarbij een specifiek deel van het project voor zijn rekening nemen. Als je gebruik maakt van teamwerk kan je vanuit projectbestanden abonnementen creëren op normale Vectorworksbestanden, en omgekeerd (zie Interacties in het werkdocument voor meer details). (Vectorworks Design Suite vereist)

Vanuit het actieve document kan je zich abonneren op:

De ontwerplaag van een ander Vectorworksbestand, waarbij alle klassen en objecten op de geabonneerde ontwerplaag worden geïmporteerd naar een ontwerplaag in het doelbestand;

Een ander Vectorworksbestand, waarbij de inhoud wordt geïmporteerd naar een zichtvenster in het doelbestand. Zoals bij elk zichtvenster kan je daarna de klassen en lagen selecteren die weergegeven moeten worden in het zichtvenster (Vectorworks Design Suite vereist)

Hulpbronnen (lijnarceringen, rekenbladen, symbolen, enz.) in andere Vectorworksbestanden;

De volgende soorten bestanden:

DXF/DWG en DWF (zie DXF/DWG- en DWF-abonnementen)

Excel (zie Rekenbladgegevens uit een ander programma importeren)

Indien je een Vectorworks- uitbreidingsmodule geïnstalleerd hebt, kan je ook deze bestanden abonneren:

afbeelding (zie Importeer afbeelding)

PDF (zie PDF-bestanden importeren)

Revit-bestanden (zie Revit abonnementen)

IFC bestand (zie IFC-abonnementen)

Werkgroepen

Een andere manier om meer consistentie en efficiëntie te verkrijgen is een werkgroep omgeving te creëren voor meerdere gebruikers op het lokale netwerk (Vectorworks-uitbreidingsmodule is vereist). De gedeelde inhoud is toegankelijk via paletten en dialoogvensters in Vectorworks, alsook via het Hulpbronnenbeheer en de Hulpbronnenkiezer. Deze bestanden kunnen op hun beurt sjablonen, symbolen, exportinstellingen, werkomgevingen, enzovoort bevatten, waarmee alle gebruikers zullen werken.

Strategieën voor werkgroepen en abonnementen

Maak steeds duidelijke afspraken als je gebruikt maakt van werkgroepen of abonnementen. Bepaal een strategie voor wat betreft het benoemen, onderhouden en bijwerken van de bronbestanden. Hou elkaar op de hoogte van belangrijke veranderingen zoals het verwijderen van een bronbestand of van hulpbronnen die gekoppeld zijn aan meerdere bestanden.

Als de bestandsnaam of –locatie van een bronbestand verandert, dan wordt het abonnement verbroken. De geabonneerde items uit dit bronbestand kunnen pas bijgewerkt worden wanneer de verbreking opnieuw hersteld is.

Concept: Abonneren op lagen

Abonnementen weergegeven als laag toevoegen en bewerken

Geabonneerd zichtvenster op ontwerplaag

Abonnementen - Instellingen

Een volgorde van belangrijkheid toekennen aan abonnementen

Abonnementen bijwerken

Verbroken abonnementen herstellen

Abonneren op hulpbronnen

Abonnementen verwijderen

Geabonneerde bestanden openen

Bestanden uitwisselen via werkgroepmappen