Design SuiteWorkflow: Exporteren van IFC-gegevens

IFC-compatibele applicaties veronderstellen over het algemeen dat je een volledig project uitwerkt (terreinen, gebouwen met bouwlagen, enz.) in een enkel bestand. Bij het uitvoeren van het commando Exporteer IFC-project kan je ontwerplagen toewijzen aan bouwlagen zodat het exporteren een correct resultaat oplevert (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist). Is jouwmodel opgebouwd aan de hand van bouwlagen, dan gebeurt de omzetting automatisch: de ontwerplagen die met de bouwlagen overeenstemmen, worden automatisch in de lijst ‘Vervangende lagen’ opgenomen en omgezet naar een IFC-bouwlaag met een gepaste benaming. Het is ook mogelijk om de omzetting manueel te regelen. Je kan de instellingen van de automatische gegevensomzetting overschrijven of bewerken, of naderhand wijzigingen aanbrengen.

Het is handig om jouwmodellen zo op te bouwen dat ze makkelijk naar IFC-formaat geëxporteerd kunnen worden. Volgende richtlijnen kunnen je daarbij helpen:

Maak jouwmodel op aan de hand van bouwlagen, zoals beschreven in 3D-model opmaken met bouwlagen (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist).

De ontwerplagen voor het bouwmodel moeten overeenkomen met bouwlagen (Vectorworks Architectuur of Landschap vereist) en niet met informatiecategorieën. (Gebruik klassen voor het opdelen in categorieën.)

Zorg ervoor dat de hoogte van de lagen correct is ingesteld en controleer of alle objecten in de tekening correct verticaal zijn uitgelijnd.

Gebruik het commando Gegevensbeheer om IFC-types en eigenschappensets toe te wijzen aan objecttypes die deze gegevens niet standaard bevatten (zoals standaard symbooldefinities of objecten in een specifieke klasse); de IFC-velden worden automatisch toegevoegd bij de creatie van objecten. Het is ook mogelijk om omzettingsformules te creëren om andere gegevens (zoals Vectorworks parameters of recordvelden) naar IFC-velden om te zetten indien nodig. Stel eveneens gegevenslijsten op om IFC-gegevens op een meer gebruiksvriendelijke, nauwkeurige en efficiënte manier in te vullen op het Infopalet. Zie Het Gegevensbeheer gebruiken.

Gebruik zoveel mogelijk parametrische Vectorworksobjecten uit Standaardenmap (opgelijst in Concept: IFC Overzicht ); deze objecten is reeds voorzien van IFC-gegevens.

Gebruik het commando IFC-gegevens om IFC-gegevens toe te wijzen aan door jou gemaakte hybride symbolen, 3D-symbolen, 3D-elementen en autohybride objecten, of om ontbrekende IFC-gegevens toe te voegen. Gebruik indien voorhanden gegevenslijsten om het tabblad Gegevens van het Infopalet aan te vullen.

Geef de projectgegevens op in het dialoogvenster ‘Exporteer IFC-project’ (zie IFC-projecten exporteren) en bewaar deze instellingen om te gebruiken bij het creëren van rapporten. Zelfs als de export nog niet is uitgevoerd, kan je IFC- en COBie-rapporten opstellen op basis van de ingevoerde gegevens.

Gebruik het commando Creëer rapport om standaard IFC- of COBie-rapporten te generen. Of: creëer jouweigen rapporten om de IFC-gegevens gekoppeld aan objecten na te kijken en te corrigeren. Zie IFC- en COBie-rapporten creëren.

Test de kwaliteit van het IFC-exportbestand door het na te kijken in een IFC model viewer. In bijna alle IFC viewers kan je de volledige IFC-hiërarchie doorlopen om zo inzicht te krijgen in het model.

Meer informatie over IFC viewers en andere IFC-compatibele applicaties vind je op de websites ((technical.buildingsmart.org/resources/software-implementations) of IfcWiki.org) van buildingSMART International Standards Implementation Database en Wikipedia.

Als je opmerkingen of correcties voor jouwproject ontvangt in BCF-formaat (BIM Collaboration Format), kan je deze bekijken via het BCF-beheer. Ga hiervoor naar het menu Extra > Open BCF-beheer. Pas vervolgens jouwprojectbestand aan op basis van de opmerkingen; zie Het BCF-beheer palet.

IFC-gegevens toekennen aan objecten

IFC-gegevens voor stramienen exporteren

IFC-gegevens toekennen aan zones, installaties en groepen

IFC-gegevens bekijken en wijzigen

IFC-eigenschappensets op maat gebruiken

Het Gegevensbeheer gebruiken

IFC- en COBie-rapporten creëren

IFC-bestanden importeren

IFC-projecten exporteren

3D-model opmaken met bouwlagen

IFC-modellen controleren met Solibri

Het BCF-beheer palet

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.