Paletten koppelen

Zowel op Mac als op Windows kunnen de meeste paletten, inclusief losgescheurde paletten, gekoppeld worden aan één van de vier randen van de tekenzone. Wanneer je tevreden bent met de indeling van je werkomgeving kan je de positie van de verschillende paletten bewaren (zie De instellingen en positie van paletten bewaren.

Als een item niet gekoppeld is, wordt het beschouwd als "zwevend" en kan het overal op het scherm worden geplaatst. Zwevende elementen blijven op hun plaats als het venster van de toepassing wordt verplaatst.

Windows

Paletten en palettabbladen kunnen zowel gekoppeld als zwevend zijn. Koppelen is standaard ingeschakeld in de voorkeuren van Vectorworks; vink de optie uit om koppelen uit te schakelen. Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Sessie.

Om een palet aan een vensterrand of een ander tabblad palet te koppelen:

Wanneer je de titelbalk van het gewenste palet versleept, verschijnt er een koppelaanduiding. Hierop zie je pijlen en verschillende omtrekvormen die de mogelijke plaatsen aangeven waar je het palet kunt koppelen.

Wanneer je een zwevend palet niet over de tekenzone, maar over een reeds gekoppeld palet sleept, verschijnt er een nieuwe koppelaanduiding die bijkomende plaatsen aangeeft waar je het palet kunt koppelen.

Sleep het palet naar de koppelaanduiding en beweeg over de pijl die in de gewenste richting wijst. Een blauwe vorm laat je de positie en grootte van het gekoppelde palet zien.

Wanneer je tevreden met de plaats die de blauwe vorm aangeeft, laat je het palet los. De reeds gekoppelde paletten passen zich aan om ruimte te maken voor het nieuwe palet.

Houd de control-toets ingedrukt om te vermijden dat een palet zich koppelt wanneer je het langs de koppelaanduiding sleept; als je de control-toets indrukt zal de koppelaanduiding niet verschijnen.

Je kan ook onderstaande werkwijzen volgen om items te koppelen:

Dubbelklik op de titelbalk van een zwevend palet of tabblad.

Klik met de rechtermuisknop op de titelbalk van een zwevend palet of tabblad en selecteer Koppelen in het contextmenu.

Een losgekoppeld tabblad kan je opnieuw koppelen aan een gekoppeld palet door op de titelbalk van het tabblad te dubbelklikken. Bij een zwevend palet wordt het tabblad bij dubbelklikken afzonderlijk aan de rand van de tekenzone gekoppeld.

Volg een van onderstaande werkwijzen om een palet of tabblad te koppelen:

Sleep de titelbalk van het palet of het tabblad dat je wilt loskoppelen naar een andere plaats in de tekenzone.

Dubbelklik op de titelbalk van een gekoppeld palet of tabblad.

Klik met de rechtermuisknop op de titelbalk van een gekoppeld palet of tabblad en selecteer Zwevend in het contextmenu.

Mac

Paletten, palettabbladen en documentvensters kunnen zweven of gekoppeld worden aan het applicatievenster (zie Meerdere geopende documenten beheren> voor informatie over het koppelen en ontkoppelen van documentvensters). Je kan paletten daarnaast ook aan de randen van het toepassingsvenster plaatsen.

De functie voor het aan elkaar koppelen van zwevende paletten in de tekenzone is standaard ingeschakeld. Om deze functie uit te schakelen, ga je naar Venster > Paletten > Zwevende paletten kunnen aan elkaar gekoppeld worden en deselecteer je het commando.

Enkel de paletten met gereedschappen kunnen zich koppelen aan de boven- en onderzijde van het programmavenster.

Om een palet aan het programmavenster te koppelen:

Sleep de titelbalk van het palet naar de rand van het programmavenster.

Op Mac licht de rand van het venster in kleur op wanneer het palet in het bereik van deze rand komt.

Sleep het palet naar de plaats waar je het wilt koppelen aan het venster en laat de muisknop los. De reeds gekoppelde paletten passen zich aan om ruimte te maken voor het nieuwe palet.

Houd de option-toets (Mac) ingedrukt om te vermijden dat een palet zich koppelt wanneer je het langs de rand van het programmavenster sleept.

Om paletten aan elkaar te koppelen in de tekenzone:

Sleep de titelbalk van een niet-gekoppeld palet naar een ander niet-gekoppeld palet. Wanneer de paletten in elkaars bereik komen, zal de dichtstbijzijnde rand in blauw oplichten om te laten zien waar de paletten zullen koppelen.

Het is niet mogelijk om twee groepen van gekoppelde paletten aan elkaar te koppelen. Ontkoppel één van beide groepen en koppel vervolgens elk palet individueel aan de andere groep.

Om een palet los te koppelen door middel van slepen:

Sleep de titelbalk van het palet dat je wilt loskoppelen naar een andere plaats in de tekenzone.

Marges instellen voor paletten

Je kan paletten ook aan de randen van de tekenzone koppelen. Wanneer de vrije ruimten ingeschakeld zijn, kan de tekenzone niet buiten een vaste afmeting komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat paletten de tekenzone niet belemmeren. Je kan deze vrije ruimte ook uitschakelen: ga hiervoor naar het tabblad Algemeen van de Vectorworksvoorkeuren en schakel de optie Marges paletten uit (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Sessie).

Functies van paletten

Functies van gereedschapspaletten

De instellingen en positie van paletten bewaren

Vectorworks werkomgevingen