Design SuiteInstellingen Trap: tabblad Constructie

Als je een set selecteert, worden de instellingen in het huidige tabblad vervangen door de bewaarde instellingen.

Open het tabblad Constructie om de trapconstructie aan te passen. Afhankelijk van de geselecteerde constructie, worden in de rechter helft van het dialoogvenster andere parameters weergegeven.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Van toepassing op

Sets constructie

Selecteer een set uit de lijst of bewaar een nieuwe set van instellingen om deze later opnieuw te gebruiken (zie ). Bewaarde sets voor trapinstellingen gebruiken

Alles

Weergave (Gedetailleerde weergave)

Duid aan in welke weergave je de aanpassingen wilt toepassen. Afhankelijk van de tekeninstellingen zoals de shcaal van de ontwerplaag en de documentvoorkeur Automatische detailleringsgraad voor ontwerplagen, de gedetailleerde of schematische weergave status wordt weergegeven

Alles

Gedetailleerd en gemiddeld

Selecteer deze optie om de aanpassingen enkel in de gedetailleerde tekening toe te passen.

Alles

Schematisch

Selecteer deze optie om de aanpassingen enkel in de schematische tekening toe te passen.

Alles

Gelijkschakelen

Vink deze optie aan om de aanpassingen toe te passen in de gedetailleerde en schematische tekening van de trap.

Alles

Constructie

Selecteer een constructie.

Alles

Beton met treden

Selecteer deze instellingen om een trap met bomen en opgelegde trappen te creëren.

Alles

Opgelegde treden

Modelleert een trap met bomen onderaan die de opgelegde treden ondersteunen. Voer het aantal bomen in.

Alle bomen zullen dezelfde breedte hebben en gelijk verdeeld worden. Een notificatie wordt weergegeven als de bomen niet passen in de beschikbare ruimte.

Alles

Ingewerkte treden

Selecteer deze instelling om een trap met zijdelingse bomen en ingewerkte treden te creëren.

Alles

Beton zonder treden

Selecteer deze instelling om een massieve betonnen trap zonder opgelegde treden te creëren.

Alles

Wentel/Spiltrap

Selecteer deze instelling om een wentel/spiltrap te creëren waarbij de voor- en achterzijden van de treden ten opzichte van de spil staan.

Alles

Sets constructie

Alles

Dikte bordes

Geef de dikte van het bordes op (zonder inbegrip van de treden). De dikte van het bordes plus de dikte van de treden is gelijk aan de afstand van de bovenkant van de trede tot de onderkant van het bordes (betonconstructie met treden) of de boom (constructie met opgelegde treden).

Trappen met één bordes

Dikte bordes 1

Geef de dikte van het eerste bordes op (zonder inbegrip van de treden).

Trappen met twee bordessen

Dikte bordes 2

Geef de dikte van het tweede bordes op (zonder inbegrip van de treden).

Trappen met twee bordessen

Dikte beton

Vink deze optie aan om in 3D de betoncomponent van de trap weer te geven. Deze component beslaat de ruimte onder de treden en opstappen. Bepaal vervolgens de dikte van het beton; dit is de afstand van de onderzijde van het beton tot aan de binnenhoek waar de trede en opstap samenkomen.

Beton met treden
Beton zonder treden

Dikte treden

Vink deze optie aan om de treden van de 3D-trap weer te geven en de dikte van de treden te bepalen.

Beton met treden
Opgelegde treden
Ingewerkte treden

Dikte stootborden

Vink deze optie aan om de stootborden van de 3D-trap weer te geven en de dikte van de stootborden te bepalen.

Beton met treden
Opgelegde treden
Ingewerkte treden

Lengte neus

Vink deze optie aan om zowel in 2D als 3D de neus van de treden weer te geven. Bepaal vervolgens de lengte van de neus; dit is de afstand die de trede voorbij het stootbord van de onderliggende opstap uitsteekt.

Alles

Boventrede met stootbord en neus

Vink deze optie aan om een stootbord en neus aan de bovenste trede van de trap toe te voegen in 3D. Merk op: deze parameter is enkel beschikbaar voor trappen zonder Welstuk (tabblad Geometrie).

Alles

Oversteek binnenzijde

Bepaal de oversteek van de treden en stootborden langs de binnenzijde van de trap, bepaald door de breedte, het type en de oriëntatie van de trap.

Beton met treden
Opgelegde treden

Oversteek buitenzijde

Bepaal de oversteek van de treden en stootborden langs de buitenzijde van de trap, bepaald door de breedte, het type en de oriëntatie van de trap.

Beton met treden
Opgelegde treden

Hoogte boom

Geef de hoogte van de boom op.

Opgelegde treden
Ingewerkte treden

Breedte boom

Geef de breedte (dikte) van de boom op.

Opgelegde treden
Ingewerkte treden

Dikte achterhout

Vink deze optie aan om de boom met een bepaalde afstand van het midden naar de binnenzijde van de trap te verschuiven. Merk op: deze optie is enkel beschikbaar voor trappen met één boom.

Opgelegde treden

Dikte achterhout

Bepaal de dikte van het achterhout; dit is de afstand van de achterzijde van de boom tot aan de achterzijde van de trede.

Ingewerkte treden

Oversteek boom bij bloktrede

Bepaal de oversteek van de boom voorbij de voorzijde van de eerste (onderste) trede.

Ingewerkte treden

Oversteek boom bij uittrede

Bepaal de oversteek van de boom voorbij de voorzijde van de laatste (bovenste) trede.

Ingewerkte treden

Met spil

Vink deze optie aan om een spil te voorzien.

Alle constructies (voor het type Wentel/Spiltrap)

Hoogte spil

Vink deze optie aan om de hoogte van de spil op maat te bepalen. Indien deze optie niets is aangevinkt, wordt automatisch de traphoogte genomen.

Alle constructies (voor het type Wentel/Spiltrap)

Diameter spil

Vink deze optie aan om de diameter van de spil op maat te bepalen. Indien deze optie niets is aangevinkt, wordt automatisch de trapopening genomen.

Alle constructies (voor het type Wentel/Spiltrap)

Lengte neus buitenzijde

Geef de lengte van de neus op aan de buitenzijde van de spiltrap.

Wentel/Spiltrap (voor het type Wentel/Spiltrap)

Dikte bovenste vloer

Geef de dikte van de bovenste vloer op om het bovenste deel van de trap, samen met alle trapcomponenten, correct op de vloerplaat te laten aansluiten.

De trap kan geen andere objecten zoals platen uitsnijden of samenvoegen. Zorg voor een correcte vloeraansluiting door passende parameterwaarden in te stellen.

Alle constructies (voor betonnen trappen met of zonder treden bevindt deze parameter zich in het dialoogvenster ‘Aansluiting trap bovenste verdieping’)

Dikte onderste vloer

Geef de dikte van de onderste vloer op om het onderste deel van de trap, samen met alle trapcomponenten, correct op de vloerplaat te laten aansluiten. Indien je als dikte 0 (nul) opgeeft, wordt de trapgeometrie afgevlakt zodat het onderste deel van de trap bovenop de plaat rust.

De trap kan geen andere objecten zoals platen uitsnijden of samenvoegen. Zorg voor een correcte vloeraansluiting door passende parameterwaarden in te stellen.

Alle constructies (voor betonnen trappen met of zonder treden bevindt deze parameter zich in het dialoogvenster ‘Aansluiting trap onderste verdieping’)

Aansluiting trap bovenste/onderste verdieping

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Aansluiting trap bovenste/onderste verdieping’ te openen. Hier kan je de geometrie en aansluiting van de trap met de aangrenzende verdiepingen definiëren.

De trap kan geen andere objecten zoals platen uitsnijden of samenvoegen. Zorg voor een correcte vloeraansluiting door passende parameterwaarden in te stellen.

Beton met treden
Beton zonder treden

Voor een Constructie van beton met of zonder treden open je met de knop Aansluiting trap bovenste/onderste verdieping het dialoogvenster ‘Aansluiting trap bovenste verdieping’ of ‘Aansluiting trap onderste verdieping’.

Aansluiting trap bovenste verdieping

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Commando

Kies het gewenste type aansluiting voor het welstuk:

Inkeping boven: voorziet een inkeping in het bovenste gedeelte van het welstuk.

Inkeping beneden: voorziet een inkeping in het onderste gedeelte van het welstuk.

Merk op: als de optie Welstuk in het tabblad ‘Geometrie’ niet is aangevinkt, zijn de opties voor het welstuk niet beschikbaar.

Waarden

De profielafbeelding van de trap en de hierop aangeduide parameters passen zich aan naargelang het geselecteerde Type. Het bolletje aan één uiteinde van elke rode lijn geeft het vergrendelde punt aan; de parameterwaarde die je opgeeft, wordt uitgezet vanaf dat punt.

Geef de waarden voor de inkeping, dikte en diepte op. Als je koos voor de optie Inkeping onderaan, bepaal dan of je de diepte van de inkeping zelf wilt ingeven (door een Lengte op maat) of automatisch wilt laten overeenkomen met de afstand tot aan de trapboom.

Aansluiting trap onderste verdieping

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Commando

Kies het gewenste type aansluiting voor de voet van de trap:

Verticaal: de voet van de trap en de vloer van de onderste verdieping worden verticaal op elkaar aangesloten zonder inkeping.

Verticaal met afschuining: op het snijpunt van de horizontale en hellende delen van de trapstructuur wordt er een afschuining gecreëerd.

Inkeping: de voet van de trap en de vloer van de onderste verdieping worden verticaal op elkaar aangesloten met een inkeping op maat in de bovenste traphelft.

Inkeping met afschuining: in de onderste traphelft wordt er een inkeping gecreëerd en in de bovenste traphelft wordt er op het snijpunt van de horizontale en hellende delen een afschuining gecreëerd.

Horizontaal: selecteer deze optie om een voet te creëren met een horizontale onderzijde en een voorzijde die gelijk loopt met de eerste trede

Waarden

De profielafbeelding van de trap en de hierop aangeduide parameters passen zich aan naargelang het geselecteerde Type. Koos je voor een optie met afschuining, selecteer dan of je de diepte van de voet of de afschuining wilt ingeven. Het bolletje aan één uiteinde van elke rode lijn geeft het vergrendelde punt aan; de parameterwaarde die je opgeeft, wordt uitgezet vanaf dat punt.

Geef de waarden voor de inkeping, dikte en diepte op. Als je koos voor de optie Horizontaal, bepaal dan of je de diepte van de voet zelf wilt ingeven (door een Lengte op maat) of automatisch wilt laten overeenkomen met de dikte van de trapboom.

Instellingen Trap: tabblad Algemeen

Instellingen Trap: tabblad Geometrie

Instellingen Trap: tabblad 2D-gedeelte

Instellingen Trap: tabblad afsluitingen

Instellingen Trap: tabblad Grafische kenmerken

Een trap als een symbool bewaren

Minimum- en maximumwaarden instellen voor de geometrie van de trap

Eigenschappen van trappen

Instellingen van een trap opnemen en toekennen

Een uitgebreide trap creëren

Trappen vervormen