Design SuiteInstellingen Trap: tabblad afsluitingen

Als je een set selecteert, worden de instellingen in het huidige tabblad vervangen door de bewaarde instellingen.

Open het tabblad Leuningen om de parameters voor de handgeleiding en leuning in te stellen. Het tabblad Leuningen bestaat uit drie deelvensters. Links vind je de categorieën Handgeleiding en Leuning, samen met de huidige instellingen voor de buitenzijde, binnenzijde of beide zijden van de trap. Voor de handgeleiding en leuning zijn aparte parameters voorzien. Klik op de neerwaartse pijlen in de linkerkolom om de bijbehorende subcategorieën uit te klappen. Selecteer een subcategorie om de parameters ervan te bewerken in het middelste deelvenster. Rechts zie je drie voorvertoningen waarop het boven- en zijaanzicht van de leuning, de 2D-weergave en de 3D-weergave van de trap zijn afgebeeld.

Je kan ook balustrades met handgeleidingen en leuningen toevoegen met het gereedschap Balustrade. Zie Balustrades creëren.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Sets leuningen

Selecteer een set uit de lijst of bewaar een nieuwe set van instellingen om deze later opnieuw te gebruiken (zie ). Bewaarde sets voor trapinstellingen gebruiken

Weergave (Gedetailleerde weergave)

Duid aan in welke weergave je de aanpassingen wilt toepassen. Afhankelijk van de tekeninstellingen zoals de shcaal van de ontwerplaag en de documentvoorkeur Automatische detailleringsgraad voor ontwerplagen, de gedetailleerde of schematische weergave status wordt weergegeven

Gedetailleerd en gemiddeld

Selecteer deze optie om de aanpassingen enkel in de gedetailleerde tekening toe te passen.

Schematisch

Selecteer deze optie om de aanpassingen enkel in de schematische tekening toe te passen.

Gelijkschakelen

Vink deze optie aan om de aanpassingen toe te passen in de gedetailleerde en schematische tekening van de trap.

Accepteer instellingen

Duid aan op welke leuning de huidige instellingen van toepassing zijn.

Leuning links/rechts of buitenzijde / binnenzijde

Selecteer deze optie om de instellingen op de binnenste leuning toe te passen

Beide zijden

Vink deze optie aan om de instellingen op beide leuningen toe te passen.

Handgeleiding

Toon handgreep handgeleiding

Vink dit vakje aan om een handgeleiding aan de trap toe te voegen en de parameters voor de handgeleiding te tonen.

Plaatsing

Hoogte

Geef de hoogte van de handgreep op; dit is de afstand van de bovenkant van de trede/neus tot aan de bovenkant van de handgreep.

Plaatsing

Kies om de leuning op of naast de trap te plaatsen.

Insprong t.o.v. buitenzijde

Bepaal de horizontale afstand tussen de rand van de trap en de handgeleiding.

Handgreep

Profiel spijl

Selecteer het profiel van de handgreep (vorm van de dwarsdoorsnede):

Lijn: Selecteer deze optie om een 3D-polylijn als profiel te gebruiken.

Recht: Selecteer deze optie om een 3D-polygoon met een breedte, maar zonder hoogte als profiel te gebruiken.

Rond: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een ronde dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte.

Rechthoekig: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een rechthoekige dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte en hoogte.

Breedte

Geef de breedte op voor een rechte, ronde of rechthoekige handgreep.

Hoogte

Geef de hoogte op voor een rechthoekige handgreep.

Oversteek onderaan

Bepaal de oversteek van de handgreep onderaan de trap en geef aan of deze oversteek horizontaal is of evenwijdig met de trap.

Oversteek bovenaan

Bepaal de oversteek van de handgreep bovenaan de trap en geef aan of deze oversteek horizontaal is of evenwijdig met de trap.

Leuning

Teken leuning

Vink dit vakje aan om een leuning aan de trap toe te voegen en de parameters voor de leuning te tonen.

Plaatsing

Hoogte

Geef de hoogte van de leuning op; dit is de (verticale) afstand van de bovenkant van de trede/neus tot aan de bovenkant van de leuning.

Plaatsing

Kies om de leuning op of naast de trap te plaatsen.

Insprong t.o.v. buitenzijde

Bepaal de horizontale afstand tussen de rand van de trap en de leuning.

Handgreep

Handgreep

Vink dit vakje aan om een handgreep aan de leuning toe te voegen.

Profiel spijl

Selecteer het profiel van de handgreep (vorm van de dwarsdoorsnede):

Lijn: Selecteer deze optie om een 3D-polylijn als profiel te gebruiken.

Recht: Selecteer deze optie om een 3D-polygoon met een breedte, maar zonder hoogte als profiel te gebruiken.

Rond: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een ronde dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte.

Rechthoekig: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een rechthoekige dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte en hoogte.

Breedte

Geef de breedte op voor een rechte, ronde of rechthoekige handgreep.

Hoogte

Geef de hoogte op voor een rechthoekige handgreep.

Begin onderaan

Kies waar de handgreep van de leuning begint:

Aan baluster: Selecteer deze optie om de handgreep bij de eerste baluster te laten beginnen.

Aan trede: Selecteer deze optie om de handgreep bij de eerste trede te laten beginnen.

Oversteek: Selecteer deze optie om een handgreep met oversteek onderaan de trap te creëren. Bepaal de oversteek van de handgreep en geef aan of deze oversteek horizontaal is of evenwijdig met de trap.

Eindig bovenaan

Kies waar de handgreep van de leuning eindigt:

Aan baluster: Selecteer deze optie om de handgreep bij de laatste baluster te laten eindigen.

Aan trede: Selecteer deze optie om de handgreep bij de laatste trede te laten eindigen.

Oversteek: Selecteer deze optie om een handgreep met oversteek boveneen de trap te creëren. Bepaal de oversteek van de handgreep en geef aan of deze oversteek horizontaal is of evenwijdig met de trap.

Vulling leuning

Vulling leuning

Vink dit vakje aan om een vulling voor de leuning te creëren.

Type vulling

Kies het type vulling voor de ruimte onder de handgreep en tussen de balusters:

Kader: Selecteer deze optie om een kader toe te voegen ter ondersteuning van de spijlen. Het kader moet minstens een van de latten Boven, Onder of Links/Rechts bevatten.

Paneel: Selecteer deze optie om een solide paneel onder de handgreep toe te voegen.

Boven/Onder/Links en rechts

Vink de zijden van het kader aan die je wilt plaatsen.

Afstand tot handgreep

Geef de loodrechte afstand op tussen de onderkant van de handgreep en de bovenkant van het kader of het paneel.

Afstand tot trap

Geef de loodrechte afstand op tussen de bovenzijde van de trede/neus en de onderkant van het kader of het paneel.

Profiel spijl

Selecteer het profiel van het kader (vorm van de dwarsdoorsnede). Merk op: deze parameter is alleen beschikbaar voor leuningen met een kader:

Lijn: Selecteer deze optie om een 3D-polylijn als profiel te gebruiken.

Recht: Selecteer deze optie om een 3D-polygoon met een breedte, maar zonder hoogte als profiel te gebruiken.

Rond: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een ronde dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte.

Rechthoekig: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een rechthoekige dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte en hoogte.

Breedte

Geef de breedte op voor het kader of het paneel.

Hoogte

Geef de hoogte op voor een rechthoekig profiel.

Spijlen vulling

Horizontale spijlen

Vink deze optie aan om horizontale spijlen te plaatsen.

Verticale spijlen

Vink deze optie aan om verticale spijlen te plaatsen.

Profiel spijl

Selecteer het profiel van de spijlen (vorm van de dwarsdoorsnede):

Lijn: Selecteer deze optie om een 3D-polylijn als profiel te gebruiken.

Recht: Selecteer deze optie om een 3D-polygoon met een breedte, maar zonder hoogte als profiel te gebruiken.

Rond: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een ronde dwarsdoorsnede, bepaald door een dikte.

Rechthoekig: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een rechthoekige dwarsdoorsnede, bepaald door een dikte en diepte.

Dikte

Geef de dikte op van vlakke, ronde of rechthoekige spijlen.

Diepte

Geef de diepte op van rechthoekige spijlen.

Maximum tussenafstand

Geef de maximum afstand op tussen de middellijnen van de spijlvormen. Hiermee bepaal je de onderliggende afstand tussen de spijlen.

Balusters

Balusters

Vink dit vakje aan om verticale steunen voor de handgreep en het kader te creëren.

Profiel baluster

Selecteer het profiel van de balusters (vorm van de dwarsdoorsnede):

Lijn: Selecteer deze optie om een 3D-polylijn als profiel te gebruiken.

Recht: Selecteer deze optie om een 3D-polygoon met een breedte, maar zonder diepte als profiel te gebruiken.

Rond: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een ronde dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte.

Rechthoekig: Selecteer deze optie om een profiel te gebruiken met een rechthoekige dwarsdoorsnede, bepaald door een breedte en diepte.

Breedte

Geef de breedte op voor vlakke, ronde of rechthoekige balusters.

Diepte

Geef de diepte op van rechthoekige balusters.

Plaatsing

Bepaal hoe je de balusters wilt plaatsen:

Op iedere trede

Kies deze optie om een baluster te plaatsen ter hoogte van het midden van de aantrede van iedere trede.

Onderlinge afstand (ong.)

Selecteer deze optie om de balusters over de lengte van de trap te verdelen volgens de opgegeven onderlinge afstand.

Uitlijning

Selecteer een methode om de balusters aan de binnen- en buitenzijde van de trap op elkaar uit te lijnen:

geen uitlijning: De plaats van de balusters wordt voor iedere zijde afzonderlijk berekend op basis van de waarde in het veld Onderlinge afstand (ong.)

volgens buitenzijde: De afstanden tussen de balusters aan de buitenzijde worden berekend op basis van de waarde in het veld Onderlinge afstand (ong.). De balusters aan de binnenzijde worden symmetrisch geplaatst.

volgens binnenzijde: De afstanden tussen de balusters aan de binnenzijde worden berekend op basis van de waarde in het veld Onderlinge afstand (ong.). De balusters aan de buitenzijde worden symmetrisch geplaatst.

Op alle hoekpunten

Vink dit vakje aan om een baluster te plaatsen op alle hoekpunten, ongeacht de waarde die je opgaf in Onderlinge afstand (ong.)

Minimum afstand

Geef de minimale afstand tussen een hoekbaluster en de daaropvolgende baluster.

Voorvertoning

Er verschijnen drie voorvertoningen:

Een boven- en zijaanzicht van de leuning

Een 2D/Planaanzicht van de hele trap

Een isometrisch aanzicht van de trap, indien je op het tabblad ‘Algemeen’ in het veld Weergave voor Hybride object (2D + 3D) opteerde.

Instellingen Trap: tabblad Algemeen

Instellingen Trap: tabblad Geometrie

Instellingen Trap: tabblad 2D-gedeelte

Instellingen Trap: tabblad Constructie

Instellingen Trap: tabblad Grafische kenmerken

Een trap als een symbool bewaren

Minimum- en maximumwaarden instellen voor de geometrie van de trap

Eigenschappen van trappen

Instellingen van een trap opnemen en toekennen

Een uitgebreide trap creëren

Trappen vervormen